Abstract:
Obiectivul studiului:
Elucidarea avantajelor și dezavantajelor metodei de
uscare prin sublimare; studierea domeniilor de aplicare
ale liofilizării cît și analiza sortimentului preparatelor
medicamentoase și a unor produse alimentare care sunt
obținute prin metoda de sublimare.
Materiale și metode: Analiza Nomenclatorului de
Stat al Republicii Moldova, surse bibliografic.
Rezultate: Liofilizare a devenit o metodă eficientă
folosită atât în laborator, cât şi în producţia comercială,
pentru stabilizarea şi conservarea produselor sensibile la
temperaturi ridicate. Sublimarea are o aplicabilitate destul
de mare:
1) păstrarea unor substanţe active nestabile: produsele
de origine biologică, microbiologică, umană, vegetală,
animală.
2) păstrarea materiei vii: bacterii, virusuri în stare uscată,
vaccinuri, fermenți lactici, microorganisme –
utilizate frecvent pentru reacțiile de fermentare,
3) păstrarea de ţesuturi sau organe umane sau animale
(banca de ţesuturi liofilizate: os, fragmente de piele,
aponevroze, artere, cartilagii);
4) în industria alimentară (obţinerea extractului de
cafea, ceai, pulbere de lapte, gălbenuş de ou).
Pulberile obținute prin liofilizare devin higroscopice și
ușor solubile. Substanțele auxiliare utilizate în producția
de preparate liofilizate includ: solvenți, materiale de umplere,
conservanți, agenți de solubilizare, stabilizatori.
Pentru a exemplifica domeniile de utilizare a metodei
de uscare prin sublimare aducem cîteva exemple de produse
care se regăsesc pe piața farmaceutică a RM. Spre
exemplu, criodesicarea se utilizează pentru antibiotice –
Doxiciclin-Ferein; dintre produsele apicole- preparatul
Apilac; din grupul vitaminelor în farmacii se regăsește
Cocarnit; dintre preparatele din sînge în RM drept exemplu
poate servi preparatul Streptokinaza; dintre preparatele
enzimatice face parte Tripsina cristalizată; din grupul
vaccinurilor – vaccinul BCG; din produse vegetale în farmacii
se regăsește Melisa frunze.
Metoda criodesicării are o serie de avantaje, cum ar fi:
realizarea uscării la o temperatură joasă şi ferită de acţiunea
oxidantă a aerului; sublimarea gheţii se produce progresiv
în masa produsului şi lasă spaţii libere; produsul
poros este uşor pulverizabil şi poate fi adus în stare lichidă
în momentul utilizării; operaţia de liofilizare se poate
efectua în condiţii de asepsie şi sterilitate. Nominalizăm
și câteva dezavantaje: este un proces lent; utilizează echipament
de fabricare foarte scump şi complicat; nu este o
metodă vizuală de uscare, dar pentru anumite produse
este obligatorie; porozitatea, solubilitatea rapidă şi completă
conduc la un produs uscat foarte higroscopic; este
dificil de adaptat metoda la soluții cu solvenți neapoși.
Concluzii: Medicamentele obținute prin procesul de
liofilizare își păstrează puterea enzimatică, de asemenea,
se obțin medicamente care prin alte procese de obținere
sau sterilizare se distrug sub acțiunea temperaturii ridicate.
Procesul de sublimare capătă o importanță deosebită
în tehnologia medicamentelor, și anume în producția
de produse farmaceutice, enzime, drojdii, extracte din
plante și alte obiecte care au nevoie pentru a asigura
siguranța tuturor componentelor utile. Liofilizarea produselor
alimentare oferă avantaje referitoare la calitatea
lor și la durata de păstrare.
În Republica Moldova, metoda sublimării nu este
aplicată nici în industria farmaceutică, și nici în cea
alimentară.
Description:
Catedra Tehnologia medicamentelor. IP USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova