Abstract:
Obiectivul studiului:
Este de necontestat beneficiul utilizării uleiurilor
vegetale grase, cunoscute și apreciate din cele mai
străvechi timpuri. Necătînd la originea și proveniența
lor naturală aproape identică (din semințe, fructe),
compoziția si proprietățile lor sunt absolut diferite.
Printre uleiurile vegetale cu conținut sporit de principii
biologic active importante pentru organismele vii,
se află și uleiul de Cânepă, plantâ oleagenă și textilă
prețioasă, dar și controversată, cultivată fiind de către
om de peste 10000 de ani. Aflată sub “sechestru”
de mulți ani Cânepa rămîne în același timp materia
primă din semințele căreia se obține uleiul de Cânepă,
apreciat după calitățile sale în toate timpurile și în
multe țări. Reeșind din aceasta ne-am propus ca scop
studiul teoretic al Cânepei și al uleiului de Cânepă ca
sursă de ulei gras și substanțe biologic active.
Materiale și metode:
Au fost studiate diferite surse bibliografice și informative
din diferite țări, mai ales din Republica Moldova
și Izrael, despre planta de Cânepă, metode de
prelucrare a Cânepei și de obținere a uleiului, utilizarea
în schemele nutritive și terapeutice, cadrul legal de
cultivare și conținutul variat de principii active care
atrag tot mai des, în ultimii ani, atenția cercetătorilor
și savanților.
Rezultate:
În uleiul vegetal din Cânepă se atestă un conținut
sporit de acizi grași: linoleic(45-65%), oleic(6-20%),
palmitic(4-10%), stearic (1-4%), alte principii activetocoferoli-
800 mg/kg, acizi grași ω3:ω6. Majoritatea
producătorilor de ulei de Cânepă, propun metoda de
presare la rece, iar randamentul constituie pînă la 36%
de ulei. Mulți savanți și-au propus studierea mai amplă
a Cânepei pentru lărgirea spectrului ei de utilizare.
Astfel, în Izrael, în mai bine de 10 ani se fac cercetări
în vederea înlaturării parțiale sau totale din Cânepă a
unor derivați ai tetrahidrocanabinolului responsabili
de efectul narcotizant, si păstrarea acelora cu efect terapeutic
în scopul obținerii remediilor cu efecte multiple
antitumorale, analgezice, antiinflamatoare, anti-
Parkinson, antistres posttraumatic, ș.a., demonstrate
pe animale de laborator.
Concluzii:
Studiul denotă comercializarea și utilizarea pe larg
a uleiului de Cânepă în schemele nutritive și terapeutice
în multe țări ale lumii, inclusiv în Izrael; în Republica
Moldova uleiul de Cânepă nu se comercializează.
Producătorii uleiului de Cânepă propun metoda de
presare la rece a semințelor de Cânepă ca fiind una din
cele mai eficiente pentru păstrarea echilibrului principiilor
active în starea lor nativă. După conținutul altor
principii active uleiul de Cânepa deține un loc de
frunte (tocoferoli-800mg/kg), iar după raportul de 1:4
a conținutului de acizi grași ω3:ω6 este unical.