Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Fructele formelor noi de cătină de râu, aronie și carpomasele in vitro de aronie – sursă de principii active

Show simple item record

dc.contributor.author Calalb, Tatiana
dc.contributor.author Oroian, Silvia
dc.contributor.author Samârghiţan, Mihaela
dc.date.accessioned 2021-03-29T14:31:39Z
dc.date.available 2021-03-29T14:31:39Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation CALALB, Tatiana, OROIAN, Silvia, SAMÂRGHIŢAN, Mihaela. Fructele formelor noi de cătină de râu, aronie și carpomasele in vitro de aronie – sursă de principii active. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 67. ISSN 1812-5077. en_US
dc.identifier.issn 1812-5077
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16452
dc.description Catedra Farmacognozie și botanică farmaceutică,IP USMF „Nicolae Testemiţanu”, Republica Moldova, UMF Tîrgu Mureş, facultatea Farmacie, Muzeu Județean Mureş, România en_US
dc.description.abstract Scopul: Identificarea și dozarea taninurilor, flavonozidelor și a acidului ascorbic în fructele formelor noi de cătină de râu și aronie și în carpomasele in vitro de aronie. Materiale şi metode: Fructe de cătină de râu Hippophae rhamnoides L. forma 1-13 (precoce) şi forma 3-13 (tardivă); aronie Aronia melanocarpa (Michx.) forma 1 (precoce) şi forma 2 (tardivă) – create în Grădina Botanică a AȘ a Moldovei şi caspomasele pigmentate in vitro, generate de la fructele de aronie (violacee, cremroz, crem-alb şi verde) pe medii nutritive Murashighe Skoog (1962), suplimentate cu diferite combinații de regulatori de creștere – acidul 2,4-Diclorfenoxiacetic (2.0-2.5 mg/l), acidul naftil-acetic (2.5-5.0 mg/l), kinetină (0.5mg/l) și zaharoză (60g/l). Studiul calitativ al flavonozidelor, taninurilor şi acidului ascorbic a fost efectuat prin reacţii specifice şi cromatografie pe strat subţire, cantitativ al flavonozidelor şi taninurilor – spectrofotometric, iar al taninurilor – titrimetric. Rezultate: Aplicarea reacţiilor specifice calitative (cianidinică; soluție de acetat de plumb, soluție de amoniac și soluție de vanilină în acid clorhidric) a pus în evidenţă prezenţa diferitor clase de flavonozide (flavonoli, flavanone, flavone, antociani, catehine) în toate mostrele analizate (fructele formelor noi de cătină de râu și aronie, carpomasele pigmentate in vitro). În fructele de aronie au fost identificate atât taninurile hidrolizabile (cu sare mijlocie a acetatului de plumb 10%; alăuni de fier și amoniu) cât şi condensate (cu apă de brom; cromat de potasiu în bisulfat de sodiu), pe când în fructele de cătină de râu – doar cele hidrolizabile (cu alăuni de fier și amoniu; cristale de azotat de sodiu și acid clorhidric 0.1H). Studiul chimic calitativ comparativ denotă că fructele formelor noi de aronie sunt bogate în conţinut taninic (forma 1 – 3.326% şi forma 2 – 4.157%) şi flavonoidic (forma 1 – 2.228% şi forma 2 – 2.496%). Conţinutul taninic şi flavonoidic în carpomasele, generate in vitro de la fructele de aronie corelează cu pigmentaţia. În carpomasa violacee conţinutul taninic – 5.330%) şi flavonoidic – 0.483%, ce depăşeşte cel din fructele formelor noi de aronie. În celelalte carpomase in vitro nivelul taninic şi flavonoidic este mai mic decât în fructele de aronie și denotă o descreştere în corelație cu pigmentația: crem-roz (respectiv) – 3.312% și 0.430%; crem-alb – 0.391% și 0.401% şi verde – 0.389% și 0.230%. Fructele formelor noi de cătină de râu se caracterizează prin cel mai mic continut taninic (forma1-13 – 2.070% şi forma 3-13 1.650%) şi flavonoidic (forma 1-13 – 0.862% şi forma 3-13 – 0.685) comparativ cu fructele formelor noi de aronie și carpomasele in vitro. Acidul ascorbic a fost identificat ca spot alb pe fondalul de culoare roz în toate mostrele analizate pe placa cromatografică Silufol, tratată cu soluție 0.04% 2,6-diclorfenolindofenolat de sodiu. Analiza cantitativă a acidului ascorbic demonstrează că fructele formelor noi de aronie (forma 1 – 64.4 mg/100gPV; forma 2 – 72.5 mg/100gPV) şi carpomasele pigmentate in vitro (violacee – 24.5 mg/100gPV; crem-roz – 21.0 mg/100gPV, crem-alb – 18.2 mg/100gPV; verde – 13.5%) cedează în conţintul acidului ascorbic faţă de formele noi de cătină de râu (forma 1-13 – 93.2 mg/100gPV şi forma 3-13 – 99.0 mg/100gPV). Concluzii: Fructele formelor noi de cătină de râu (1-13 și 3-13), aronie (1 și 2) şi carpomasele pigmentate (violacee, crem-roz, crem-alb, verde) in vitro prezintă surse de principii active (taninuri, flavonozide şi acid ascorbic). Fructele fromele noi de cătină de râu sunt mai bogate în conţinut de acid ascorbic, iar cele de aronie şi carpomasele pigmentate in vitro – în conţinut flavonoidic şi taninic. Carpomasa violacee depășeste celelalte carpomase pigmentate, fructele formelor noi de aronie și cătină de râu prin conținutul taninic și flavonoidic. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.title Fructele formelor noi de cătină de râu, aronie și carpomasele in vitro de aronie – sursă de principii active en_US
dc.title.alternative Chokeberry and catkin fruits of new forms and chokeberry carpomass in vitro – source of active principles en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014
    Materialele conferinței științifice consacrate jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics