Introducere. Ţesutul secretar este alcătuit din celule
vii, specializate în sinteza anumitor compuşi chimici
care pot fi eliminaţi în exterior sau depozitaţi în interior.
După compoziţia chimică aceşti compuşi sunt foarte
diverşi: uleiuri volatile, balsamuri, răşini, gume,
mucilagii, taninuri, latexuri, apă, oxalat de calciu.
Ţesuturile secretoare se clasifică în: externe şi interne.
Scopul lucrării a constat în stabilirea caracterelor
microscopice specifice ţesutului secretar în unele
produse vegetale.
Material si metode. în calitate de obiecte de studiu
au servit florile, frunzele, părţile aeriene şi fructele
plantelor medicinale care dezvoltă ţesuturi secretoare.
Au fost realizate micropreparate temporare clarificate şi
secţiuni. Imaginile au fost obţinute la microscopul optic
Mieros MC300 Austria, Camera V300.
Rezultate. în urma analizei microspice au fost puse
în evidenţă elementele ţesutului secretar extern şi intern:
peri secretari, peri glandulari, glande, canale secretoare,
cavităţi schizogene şi lizigene, laticifere.
Concluzii. Formaţiunile ţesutului secretar pot servi
în calitate criteriu de identificare a produselor vegetale.
Imaginile obţinute pot fi utilizate în calitate de reper la
analiza microscopică a produselor vegetale.
Introduction. Secretory tissue is made up o f living
cells specialized in synthesis of specific chemical
compounds that can be secreted outside or stocked
inside. The chemical composition of these compounds is
of huge variety, there can be found essential oils, balms,
gums, mucilages, tannins, liquid rubbers, water, calcium
oxalates. Secretive tissue can be classified in two
categories: external and internal.
The aim of the study was to establish specific
microscopic traits of medicinal vegetable products
characterized by the presence of secretory tissue.
Material and methods. The selected objects of
study were flowers, leaves, aerial parts, fruits of
medicinal plants that develop secretory tissue.
Temporary clarified minipreparations and sections were
realized. The images were obtained throughout Micros
MC300 Austria, Camera V300 optic microscope.
Results. The microscopic analysis revealed the
elements of external and internal secretory tissue:
secretory trichomes, glandular trichomes, glands,
secretory, lysigenous, and schizogenous cavity,
laticifers.
Conclusions. The structures of secretory tissue serve
as an identification criterion of medicinal vegetable
products. The obtained images may be used as a
landmark in microscopic analyzis of these medicinal
materials.