Introducere. G. Crataegus cuprinde cca 1000 de
specii, inclusiv 10 în flora spontană a Republicii
Moldova. Astăzi, speciile acestui gen sunt cultivate ca
plante producătoare de fructe cu conţinut de flavonoide,
vitamine şi polifenoli.
Scopul lucrării. Dozarea conţinutului taninic
comparativ în fructele diferitor taxoni ai g. Crataegus.
Material şi metode. în fructele, recoltate de la 9
taxoni ai g. Crataegus din colecţia Grădinii Botanice a
Academiei de Ştiinţe a Moldovei au fost dozate
titrimetric taninurile.
Rezultate. Analiza rezultatelor dozării denotă că
conţinutul de taninuri (%) variază în produsele vegetale
analizate. Fructele sp. C.monogyna se deosebesc printrun conţinut taninic bogat - 6.39. De menţionat, că dintre
hibrizii naturali, derivaţi de la sp. C.monogyna
(Hybridum, Alba plena şi Rosea plena), doar
C.hybridum prezintă interes datorită conţinutului taninic
(6.47). Acelaşi conţinut se găseşte şi în fructele sp.
C.mollis (6.48). Fructele celorlaţi taxoni (C.nigrum,
C.sanguinea şi C.punctata aurea) au un conţinut
aproape înjumătăţit de taninuri (3.21), excepţie
constituie sp. C.oxycantha (1.59).
Concluzii. Conţinutul taninic în fructele taxonilor
analizaţi variază de la 1.59 până la 6.48%, cele mai
bogate fiind cele ale sp. C.monogyna, C.hybridum şi
C.mollis.
Introduction. There are about 1000 species of the g.
Crataegus, including 10 in the spontaneous flora of the
Republic o f Moldova. Today, the species of this genus
are cultivated as producers o f Suits with content of
flavonoids, vitamins, and polyphenols.
The aim of the study. Compared dosage o f tanninic
content in the Suits of different taas of the g. Crataegus.
Material and methods. The tannins were
determinated titrimetrically in the Suits from 9 taxa of g.
Crataegus, harvested from the collection of Botanical
Garden of Academy of Science o f Moldova.
Results. The analysis of dosage results indicates that
the content of tannins (%) differs in the analyzed
vegetable products. Fruits of sp. C.monogyna have a rich
tanninic content - 6.39. Mentionating that among the
natural hybrids, derived from the sp. C.monogyna
(Hybridum, Alba plena and Rosea plena), only
C.hybridum presents an interest due to its tanninic
content (6.47). The same content can be found also in
the fruits of other species C.mollis (6.48). The fruit of
other taxa (C.nigrum, C.sanguinea and C.punctata
aurea) have almost half of tannin content (3.21),
exception being the species C.oxycantha (1.59).
Conclusions. The tanninic content in the fruits of
analyzed taxons varies from 1.59 to 6.48%, the richest
being sp. C.monogyna, C.hybridum and C.mollis.