Introducere. Speciile genului Hypericum, din flora
spontană a Republicii Moldova se deosebesc prin
conţinut de ulei volatil, derivaţii antracenului şi
flavonoide [1].
Scopul lucrării. Determinarea calitativă şi
cantitativă a compuşilor fenolici prin diverse metode.
Material şi metode. Părţile aeriene de H. perforatum
L. şi H. elegans Steph. au fost colectate din flora
spontană, uscate la umbră. Extractele uscate s-au obţinut
prin macerare ffacţionată. Concentrarea extractelor s-a
petrecut la evaporator rotativ Laborota 4011. Pentru
identificarea flavonoidelor s-a utilizat cromatografia de
lichide de model Agilent Technologies 1200 series.
Dozarea compuşilor fenolici s-a realizat la
spectrofotometru Metertech UV/VIS SP 8001.
Rezultate. Totalul de flavonoide şi totalul de
polifenoli în părţile aeriene de H. perforatum L. (3.57%
şi 6.65%) este mai mare comparativ cu H. elegans
Steph. (3.59% şi 5.71%, respectiv). Aceeaşi tendinţă se
observă în extractele uscate. în extractul obţinut din părţi
aeriene de H. perforatum L. totalul de flavonoide (37.74
mg/ml) este mai mare decât în specia H. elegans Steph.
(30 mg/ml). Totalul polifenolilor este aproape identic:
H. perforatum L. - 23.89 mg/ml, H. elegans Steph. -
23.14 mg/ml. A fost determinat cantitativ totalul de
compuşi fenolici în produsul vegetal Hyperici herba,
după epuizare cu etanol 80% de 6 ori.
Concluzii. S-a demonstrat necesitatea efectuării
studiului chimic al speciei H. elegans Steph., pentru
utilizarea părţilor aeriene în calitate de produs vegetal.
Introduction. The content o f essential oil,
anthracene derivatives and flavonoids differs from a
species to another in the Hypericum genus from the
spontaneous flora o f the Republic of Moldova [1].
The aim of the study. The quantitative and
qualitative determination o f the phenolic compounds
through different methods.
Material and methods. The aerial parts of H,
perforatum L. and H. elegans Steph. have been collected
from the spontaneous flora and shade-dried. The dry
extracts have been obtained through fractional
maceration and concentrated using rotative evaporator
Laborota 4011. The liquid cromatography, model
Agilent Technologies 1200 series, was used for the
identification o f flavonoids. Quantitative analysis o f the
phenolic compounds was realized by Metertech UV/VIS
SP 8001 Spectrophotometer.
Results. The total of flavonoids and phenols in the
aerial parts o f H. perforatum L. ( 3.57% and 6,65%) is
higher than in H. elegans Steph. (3.59% and 5.71%,
respectively) . Hence, in the extracted dry products of
the H. perforatum L. the total flavonoids is 37.74 mg/ml
and in H. elegans Steph. 30 mg/ml. However, the total
o f polyphenols is almost the same: H perforatum L. -
23.89 mg/ml, H elegans Steph. - 23.14 mg/ml. It was
determined the polyphenols total o f the vegetal product
Hyperici herba, after epuization with 80% ethanol 6
times.
Conclusions. There has been observed a necessity in
a chemical study o f H elegans Steph species, in order to
use its aerial parts as a vegetable product.