Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Dozarea spectrofluorimetrică a vitaminei E în seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar

Show simple item record

dc.contributor.author Potlog, Mariana
dc.contributor.author Donici, Elena
dc.date.accessioned 2021-04-09T20:46:34Z
dc.date.available 2021-04-09T20:46:34Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation POTLOG, Mariana, DONICI, Elena. Dozarea spectrofluorimetrică a vitaminei E în seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar = Spectrofluorimetric assay of vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat marketed for food administration. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 41. ISSN 1812-507. en_US
dc.identifier.issn 1812-507
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16631
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Sunt bine cunoscute beneficiile pentru sănătate ale seminţelor germinate, care câştigă tot mai mult teren prin utilizarea lor frecventă în raţionul alimentar. Componenţa chimică variată de nutrimente cauzează preferinţa acestora în favorizarea digestiei, intensificarea activităţii enzimatice şi a metabolismului, scăderea conţinutului de colesterol şi a presiunii arteriale, mărirea imunităţii, în luptă cu radicalii liberi. Multe din aceste beneficii se datorează aportului sporit de vitamina E în germeni faţă de seminţele uscate. Conţinutul de vitamina E diferă în funcţie de specia de plante. Cele mai uzuale metode de determinare a vitaminei E în produs vegetal sunt cromatografia de lichide de înaltă presiune şi spectrofotometria UV-VIS. De rând cu acestea, metoda spectrofluorimetrică, bazată pe măsurarea intensităţii fluorescenţei, poate fi utilizată cu succes în dozarea vitaminei E în probe biologice. Scopul studiului. Este determinarea conţinutului vitaminei E in seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar. Material şi metode.Germeni de grâu, in şi hrişcă (ECO DOCTOR), acetat de a-tocoferol, hexan, cititor de plăci Microplate reader TECAN, 200 Pro, veselă şi ustensile de laborator. Rezultate. Extracţia vitaminei E din material vegetal s-a realizat cu hexan la temperatura de 60°C, timp de 30 min. Extractul s-a filtrate la vid iar filtratul s-a evaporat la rotavapor până la sec. Masa exactă de extract s-a dizolvat în hexan şi s-a măsurat intensitatea fluorescenţei la 296/338 nm. în paralel, s-a preparat soluţia etalon de a-tocoferol în hexan, în baza căreia a fost obţinută curba de calibrare necesară pentru determinarea concentraţiei de vitamină E. Rezultatele obţinute în urma determinărilor denotă concentraţie maximă de vit E în germenii de grîu (0,26%). Seminţele germinate de hrişcă conţin 0,18% şi în seminţele germinate de in s-au găsit 0,08% de vitamina E. Concluzii. în urma determinării vitaminei E în cele trei produse geminate printr-o metodă simplă şi rapidă s-a constat că germenii de grâu posedă cea mai mare cantitate, care poate sa se modifice odată cu schimbarea condiţiilor de germinare. en_US
dc.description.abstract Introduction. It is well known the health benefits of sprouted seeds that have a greater consideration by their frequent use in food administration. Their various chemical composition of nutriments plays a role for their use in digestion, increasing of enzyme activity and metabolism, lowering the cholesterol content and blood pressure, increasing the immunity and fighting against free radicals.Many of these benefits are due to the increased intake of vitamin E from the germs than from dried seed. The content of vitamin E depends on the species of plant. The most common methods of determination of vitamin E in vegetable are HPLC and UV-VIS spectrophotometry. Along with this, spectrofluorimetrie method based on the measurement of fluorescence intensity can be used successfully in the determination of vitamin E in biological samples. The aim of the study. Is to determine the content of vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat traded for food. Material and methods. Wheat, flax and buckwheat germs (ECO DOCTOR), a-tocopherol acetate, hexane, TECAN Microplate reader, 200 Pro and laboratory equipment. Results. The extraction of vitamin E from plant material was carried out with hexane at 60°C for 30 min. The extract was filtered under vacuum and the filtrate was rotary evaporated to dryness. The exact mass of the extract was dissolved in hexane and the fluorescence intensity was measured at 296/338 nm. In parallel, the standard solution of a-tocopherol in hexane was prepared to obtain the calibration curve necessary to determine the concentration of vitamin E. The obtained results denote the maximum concentration of vitamin E in wheat germs (0.26%). The buckwheat sprouted seeds contained 0.18% and in the flax sprouted seeds was found 0.08% of vitamin E. Conclusions. The determination of vitamin E in three sprouted products through a simple and quick method demonstrates that wheat sprouted seeds possess the largest amount of vitamin E, that can change with the changing of conditions of germination. en_US
dc.publisher Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldova en_US
dc.subject Spectrofluorimetry en_US
dc.subject sprouted seeds en_US
dc.subject vitamin E en_US
dc.title Dozarea spectrofluorimetrică a vitaminei E în seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă comercializate pentru uz alimentar en_US
dc.title.alternative Spectrofluorimetric assay of vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat marketed for food administration en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2017
    Materials of First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldova

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics