Introducere. Sunt bine cunoscute beneficiile pentru
sănătate ale seminţelor germinate, care câştigă tot mai mult
teren prin utilizarea lor frecventă în raţionul alimentar.
Componenţa chimică variată de nutrimente cauzează
preferinţa acestora în favorizarea digestiei, intensificarea
activităţii enzimatice şi a metabolismului, scăderea
conţinutului de colesterol şi a presiunii arteriale, mărirea
imunităţii, în luptă cu radicalii liberi. Multe din aceste
beneficii se datorează aportului sporit de vitamina E în
germeni faţă de seminţele uscate. Conţinutul de vitamina E
diferă în funcţie de specia de plante. Cele mai uzuale metode
de determinare a vitaminei E în produs vegetal sunt
cromatografia de lichide de înaltă presiune şi
spectrofotometria UV-VIS. De rând cu acestea, metoda
spectrofluorimetrică, bazată pe măsurarea intensităţii
fluorescenţei, poate fi utilizată cu succes în dozarea vitaminei
E în probe biologice. Scopul studiului. Este determinarea conţinutului
vitaminei E in seminţe germinate de grâu, in şi hrişcă
comercializate pentru uz alimentar.
Material şi metode.Germeni de grâu, in şi hrişcă (ECO
DOCTOR), acetat de a-tocoferol, hexan, cititor de plăci
Microplate reader TECAN, 200 Pro, veselă şi ustensile de
laborator.
Rezultate. Extracţia vitaminei E din material vegetal s-a
realizat cu hexan la temperatura de 60°C, timp de 30 min.
Extractul s-a filtrate la vid iar filtratul s-a evaporat la
rotavapor până la sec. Masa exactă de extract s-a dizolvat în
hexan şi s-a măsurat intensitatea fluorescenţei la 296/338 nm.
în paralel, s-a preparat soluţia etalon de a-tocoferol în hexan,
în baza căreia a fost obţinută curba de calibrare necesară
pentru determinarea concentraţiei de vitamină E. Rezultatele
obţinute în urma determinărilor denotă concentraţie maximă
de vit E în germenii de grîu (0,26%). Seminţele germinate de
hrişcă conţin 0,18% şi în seminţele germinate de in s-au găsit
0,08% de vitamina E.
Concluzii. în urma determinării vitaminei E în cele trei
produse geminate printr-o metodă simplă şi rapidă s-a constat
că germenii de grâu posedă cea mai mare cantitate, care poate
sa se modifice odată cu schimbarea condiţiilor de germinare.
Introduction. It is well known the health benefits of
sprouted seeds that have a greater consideration by their
frequent use in food administration. Their various chemical
composition of nutriments plays a role for their use in
digestion, increasing of enzyme activity and metabolism,
lowering the cholesterol content and blood pressure,
increasing the immunity and fighting against free
radicals.Many of these benefits are due to the increased
intake of vitamin E from the germs than from dried seed. The
content of vitamin E depends on the species of plant. The
most common methods of determination of vitamin E in
vegetable are HPLC and UV-VIS spectrophotometry. Along
with this, spectrofluorimetrie method based on the
measurement of fluorescence intensity can be used
successfully in the determination of vitamin E in biological
samples. The aim of the study. Is to determine the content of
vitamin E in sprouted seeds of wheat, flax and buckwheat
traded for food.
Material and methods. Wheat, flax and buckwheat
germs (ECO DOCTOR), a-tocopherol acetate, hexane,
TECAN Microplate reader, 200 Pro and laboratory
equipment.
Results. The extraction of vitamin E from plant material
was carried out with hexane at 60°C for 30 min. The extract
was filtered under vacuum and the filtrate was rotary
evaporated to dryness. The exact mass of the extract was
dissolved in hexane and the fluorescence intensity was
measured at 296/338 nm. In parallel, the standard solution of
a-tocopherol in hexane was prepared to obtain the calibration
curve necessary to determine the concentration of vitamin E.
The obtained results denote the maximum concentration of
vitamin E in wheat germs (0.26%). The buckwheat sprouted
seeds contained 0.18% and in the flax sprouted seeds was
found 0.08% of vitamin E.
Conclusions. The determination of vitamin E in three
sprouted products through a simple and quick method
demonstrates that wheat sprouted seeds possess the largest
amount of vitamin E, that can change with the changing of
conditions of germination.