Abstract:
Total polyphenols and antioxidant activity of chokeberry fruits and four pigmented carpomass obtained in vitro have been evaluated for the first time by using Folin-Ciocalteau and potentiometric methods. Total polyphenol content varied from 0,368 to 0,660 mg/ml in green and violet carpomass, respectively. In the chokeberry fruits the polyphenol content varied from 0,446 mg/ml (dried at the room temperature) to 0,589 mg/ml (dried at the temperature of 60oC). The antioxidant activity of the studied samples corelated with polyphenolic content. The highest antioxidant activity showed violet carpomass, then in descendence: cream-pink > cream-white> chokeberry fruits> and green carpomass.
Pentru prima dată a fost determinat conţinutul polifenolic şi activitatea antioxidantă a fructelor de aronie şi a patru carpomase pigmentate obţinute in vitro prin metoda Folin-Ciocalteu şi potenţiometrică. Conţinutul total polifenolic variază de la 0,368 mg/ml în carpomasa verde la 0,660 mg/ml în carpomasa violetă. În fructele de aronie conţinutul polifenolic variază de la 0,446 mg/ml (uscate la temperatura camerei) la 0.589 mg/ml (uscate la temperatura de 60oC). Activitatea antioxidantă în mostrele analizate corelează cu conţinutul polifenolic. Activitatea antioxidantă maximă este caracteristică pentru carpomasa violetă, apoi în descreştere: carpomasa crem-roz >crem-alb>fructele de aronie> carpomasa verde.