INTRODUCERE
Genul Actinidia include aproximativ 60 specii,
inclusiv 70% specii originare din China, Taiwan,
Coreea și Japonia cresc în forma naturală. Trei specii
A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta
(Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. și A. deliciosa L.,
ultima cunoscută ca plantă producătoare de fructe
comeciale kiwi, la sfârșitul secolului XX au fost
introduce în colectia Grădinii Botanice ”Alexandru
Ciubotaru” din R. Moldova. Speciile g. Actinidia în
ultimile decenii prezintă înteres pentru comunitatea
știiţifică și sunt studiate fitochimic și farmacologic.
SCOPUL LUCRĂRII
Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse
vegetale ale speciilor din genul Actinidia lindl.
MATERIAL ȘI METODE
De la 3 specii ale g. Actinidia din colecţia Grădinii
Botanice ”Alexandru Ciubotaru” au fost recoltate
produsele vegetale: A. kolomikta–scoarţă, frunze
juvenile și mature, rădăcini și fructe; A. arguta–
frunze mature și fructe; A. deliciosa–fructe.
Identificarea calitativă a acidului ascorbic a fost
efectuată pe CSS (martor acidul ascorbic etalon), iar
dozarea a fost realizată prin metoda titrimetrică cu
soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04%.
REZULTATE
Extractele apoase din produsele vegetale
analizate au fost obţinute prin macerare și filtrare.
Tratarea CSS cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat
de sodiu 0,04% denotă prin spoturile albe pe fond
roz prezenţa acidului ascorbic în toate extractele
analizate. Rezultatele dozării, obţinute în 3 repetări
şi prelucrate statistic arată că, conţinutul acidului
ascorbic în extractele produselor vegetale analizate,
prelevate de la 3 specii ale g. Actinidia variază de la
141,1 mg% în frunctele sp. A. deliciosa până la 2963,6
mg% în frunzele sp. A. arguta. Astfel, în produsele
vegetale ale sp. A. colomikta au fost stabilite
valorile conţinutului acidului ascorbic (mg%): frunze
mature, conţinut maxim–1785,5; urmate de fructe
și rădăcini–valori aproape egale (respectiv, 1272,7
și 1270,7); cedează ușor scoarţa lăstarilor tineri
(1117,5) și lăstarilor maturi (1038,9), iar în frunzele
juvenile, conţinut minim–896,7. În frunzele sp.
C. arguta–2963,6 mg%, iar în scoarţă aproape
înjumătăţit (1363,6 mg%). Fructele sp. A. deliciosa au
fost remacate cu cel mai mic conţinut (141,1 mg%).
CONCLUZII.
Astfel, conţinutul acidului ascorbic variază
în funcţie de tipul produsului vegetal recoltat,
gradul de maturitate și specia producătoare a g.
Actinidia. Toate produsele vegetale analizate au
fost menţionate cu conţinut de acid ascorbic, dar
frunzele mature de la sp. A. arguta (2963,6 mg%) și
A. colomikta (1272,7 mg%) se deosebesc prin valori
mai mari.
INTRODUCTION
The genus Actinidia contains about 60 species,
including 70% species native to China, Taiwan, Korea
and Japan which grow in natural form. Three species
A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta
(Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. and A. deliciosa L.,
the last known as a plant producing commercial kiwi
fruit, at the end of the 20th century were introduced
in the collection of the Botanical Garden „Alexandru
Ciubotaru” from the Republic of Moldova. The
species of g. Actinidia in recent decades are of
interest to the scientific community and are studied
phytochemically and pharmacologically.
THE AIM OF THE STUDY
Comparative study of ascorbic acid in plant
products of species of the genus Actinidia lindl.
MATERIAL AND METHODS
Vegetable products from 3 species of g. Actinidia
of the collection of the Botanical Garden „Alexandru
Ciubotaru” were harvested: A. kolomikta–bark,
juvenile and mature leaves, roots and fruits; A.
arguta–mature leaves and fruits; A. delicious–
fruit. Qualitative identification of ascorbic acid was
performed on CSS (standard ascorbic acid control),
and dosing was performed by titrimetric method
with 0.04% sodium 2,6-dichlorophenolidophenolate
solution.
RESULTS
Aqueous extracts from the analyzed vegetable
products were obtained by maceration and
filtration. Treatment of CSS with 0.04% sodium
2,6-dichlorophenolidophenolate solution denotes
the presence of ascorbic acid in all the extracts
analyzed by white spots on a pink background.
The dosing results, obtained in 3 repetitions and
statistically processed show that the content
of ascorbic acid in the extracts of the analyzed
vegetable products, taken from 3 species of g.
Actinidia varies from 141.1mg% in the sp. A. deliciosa
up to 2963.6mg% in leaves sp. A. arguta. Thus, in
the vegetable products of sp. A. colomikta were
established values of ascorbic acid content (mg%):
mature leaves, maximum content–1785.5; followed
by fruits and roots–almost equal values (respectively,
1272.7 and 1270.7); the bark of young shoots (1117.5)
and mature shoots (1038.9)–the lower content, and
in juvenile leaves, minimum content–896.7. In the
leaves sp. C. arguta–2963.6mg%, but in the bark
almost halved (1363.6mg%). Fruits sp. A. deliciosa
were noted with the lowest content (141.1mg%).
CONCLUSIONS
Thus, the content of ascorbic acid varies
depending on the type of vegetable product
harvested, the degree of maturity and the producing
species of g. Actinidia. All vegetable products
analyzed were mentioned with ascorbic acid
content, but the mature leaves from sp. A. arguta
(2963.6 mg%) and A. colomikta (1272.7 mg%) differ
in higher values.