Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl.

Show simple item record

dc.contributor.author Calalb, Tatiana
dc.contributor.author Bejenaru, Mihaela
dc.contributor.author Ciorchină, Nina
dc.date.accessioned 2021-11-17T13:15:06Z
dc.date.available 2021-11-17T13:15:06Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation CALALB, Tatiana, BEJENARU, Mihaela, CIORCHINĂ, Nina. Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl. = Comparative study of ascorbic acid in vegetable products of species of the genus Actinidia Lindl. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2021, vol. 46, nr. 2, pp. 58-59. ISSN 1812-5077.
dc.identifier.issn 1812-5077
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18592
dc.description.abstract INTRODUCERE Genul Actinidia include aproximativ 60 specii, inclusiv 70% specii originare din China, Taiwan, Coreea și Japonia cresc în forma naturală. Trei specii A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta (Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. și A. deliciosa L., ultima cunoscută ca plantă producătoare de fructe comeciale kiwi, la sfârșitul secolului XX au fost introduce în colectia Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru” din R. Moldova. Speciile g. Actinidia în ultimile decenii prezintă înteres pentru comunitatea știiţifică și sunt studiate fitochimic și farmacologic. SCOPUL LUCRĂRII Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia lindl. MATERIAL ȘI METODE De la 3 specii ale g. Actinidia din colecţia Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru” au fost recoltate produsele vegetale: A. kolomikta–scoarţă, frunze juvenile și mature, rădăcini și fructe; A. arguta– frunze mature și fructe; A. deliciosa–fructe. Identificarea calitativă a acidului ascorbic a fost efectuată pe CSS (martor acidul ascorbic etalon), iar dozarea a fost realizată prin metoda titrimetrică cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04%. REZULTATE Extractele apoase din produsele vegetale analizate au fost obţinute prin macerare și filtrare. Tratarea CSS cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04% denotă prin spoturile albe pe fond roz prezenţa acidului ascorbic în toate extractele analizate. Rezultatele dozării, obţinute în 3 repetări şi prelucrate statistic arată că, conţinutul acidului ascorbic în extractele produselor vegetale analizate, prelevate de la 3 specii ale g. Actinidia variază de la 141,1 mg% în frunctele sp. A. deliciosa până la 2963,6 mg% în frunzele sp. A. arguta. Astfel, în produsele vegetale ale sp. A. colomikta au fost stabilite valorile conţinutului acidului ascorbic (mg%): frunze mature, conţinut maxim–1785,5; urmate de fructe și rădăcini–valori aproape egale (respectiv, 1272,7 și 1270,7); cedează ușor scoarţa lăstarilor tineri (1117,5) și lăstarilor maturi (1038,9), iar în frunzele juvenile, conţinut minim–896,7. În frunzele sp. C. arguta–2963,6 mg%, iar în scoarţă aproape înjumătăţit (1363,6 mg%). Fructele sp. A. deliciosa au fost remacate cu cel mai mic conţinut (141,1 mg%). CONCLUZII. Astfel, conţinutul acidului ascorbic variază în funcţie de tipul produsului vegetal recoltat, gradul de maturitate și specia producătoare a g. Actinidia. Toate produsele vegetale analizate au fost menţionate cu conţinut de acid ascorbic, dar frunzele mature de la sp. A. arguta (2963,6 mg%) și A. colomikta (1272,7 mg%) se deosebesc prin valori mai mari. en_US
dc.description.abstract INTRODUCTION The genus Actinidia contains about 60 species, including 70% species native to China, Taiwan, Korea and Japan which grow in natural form. Three species A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta (Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. and A. deliciosa L., the last known as a plant producing commercial kiwi fruit, at the end of the 20th century were introduced in the collection of the Botanical Garden „Alexandru Ciubotaru” from the Republic of Moldova. The species of g. Actinidia in recent decades are of interest to the scientific community and are studied phytochemically and pharmacologically. THE AIM OF THE STUDY Comparative study of ascorbic acid in plant products of species of the genus Actinidia lindl. MATERIAL AND METHODS Vegetable products from 3 species of g. Actinidia of the collection of the Botanical Garden „Alexandru Ciubotaru” were harvested: A. kolomikta–bark, juvenile and mature leaves, roots and fruits; A. arguta–mature leaves and fruits; A. delicious– fruit. Qualitative identification of ascorbic acid was performed on CSS (standard ascorbic acid control), and dosing was performed by titrimetric method with 0.04% sodium 2,6-dichlorophenolidophenolate solution. RESULTS Aqueous extracts from the analyzed vegetable products were obtained by maceration and filtration. Treatment of CSS with 0.04% sodium 2,6-dichlorophenolidophenolate solution denotes the presence of ascorbic acid in all the extracts analyzed by white spots on a pink background. The dosing results, obtained in 3 repetitions and statistically processed show that the content of ascorbic acid in the extracts of the analyzed vegetable products, taken from 3 species of g. Actinidia varies from 141.1mg% in the sp. A. deliciosa up to 2963.6mg% in leaves sp. A. arguta. Thus, in the vegetable products of sp. A. colomikta were established values of ascorbic acid content (mg%): mature leaves, maximum content–1785.5; followed by fruits and roots–almost equal values (respectively, 1272.7 and 1270.7); the bark of young shoots (1117.5) and mature shoots (1038.9)–the lower content, and in juvenile leaves, minimum content–896.7. In the leaves sp. C. arguta–2963.6mg%, but in the bark almost halved (1363.6mg%). Fruits sp. A. deliciosa were noted with the lowest content (141.1mg%). CONCLUSIONS Thus, the content of ascorbic acid varies depending on the type of vegetable product harvested, the degree of maturity and the producing species of g. Actinidia. All vegetable products analyzed were mentioned with ascorbic acid content, but the mature leaves from sp. A. arguta (2963.6 mg%) and A. colomikta (1272.7 mg%) differ in higher values. en_US
dc.publisher Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista Farmaceutică a Moldovei en_US
dc.subject A. colomikta en_US
dc.subject A. arguta en_US
dc.subject A.deliciosa en_US
dc.subject ascorbic acid en_US
dc.subject vegetable products en_US
dc.title Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl. en_US
dc.title.alternative Comparative study of ascorbic acid in vegetable products of species of the genus Actinidia Lindl. en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 2 Vol. 46, 2021
    Conferinţa știinţifico-practică ”Abordarea sistemică – metodologie în cercetarea farmaceutică”, 16 aprilie 2021 și Conferinţa știinţifică cu participare internaţională ”Perspective în cercetarea produselor farmaceutice de origine sintetică și naturală”, 14 mai 2021, Chișinău, Republica Moldova

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics