Background. Chronic viral hepatopathy (CVH) present one of the most important problems in
contemporary medicine. It is known that chronic liver disease causes various types of metabolic
disorders and, consequently, affects the change in the amino acid composition of the body. Objective
of the study. The aim of this study was to evaluate the levels of glycine, serine and glutamic acid in the
blood serum in patients with chronic viral liver disease. Material and Methods. To achieve this goal,
the levels of glycine (Gly), serine (Ser) and glutamic acid (Glu) were determined in 10 patients of CVH
of HBV etiology and in 10 apparently healthy people (HP). The of amino acids level was made using
liquid chromatography. Results. It was found that the level of Glu, Ser and Gly in patients with CVH is
significantly lower (p<0.05)than in HP: Gly 0.165±0.014 mmol/L vs 0.218±0.018, Ser 0.074±0.006
mmol/L vs 0.124 ± 0.028 and Glu 0.060±0.008 mmol/L vs 0.117±0.015 in HP, consequently. Given the
fact that Glu, Ser and Gly are essential proteinogenic amino acids that are involved in the synthesis of
carbohydrates, proteins and other types of metabolism, as well as Glu and Gly are some of the
neuromediators and neurotransmitters of the CNS, low levels of Glu, Serum and Gly may indicate
metabolic disorders and serve an indirect confirmation of the affected functional state of the liver and
CNS. Conclusion. In patients with CVH of HBV etiology, metabolic disorders and decreased levels of
some CNS neuromediators and neurotransmitters are observed. However, it is necessary to continue the
study on a larger sample and to evaluate the content of other amino acids in patients with CVH.
Introducere. Hepatopatiile cronice virale (HPC-V) sunt unele dintre cele mai importante probleme ale
medicinei contemporane. Este cunoscut faptul că bolile hepatice provoacă diverse tipuri de tulburări
metabolice și, ca consecință, afectează schimbarea compoziției de aminoacizi a organismului. Scopul
lucrării. Scopul acestui studiu a fost evaluarea nivelurilor glicinei, serinei și acidului glutamic în serul
sanguin la pacienții cu hepatopatii cronice virale. Material și Metode. Pentru realizarea scopului s-au
determinat nivelurile glicinei (Gly) , serinei (Ser) și acidului glutamic (Glu) în serul sanguin la 10
pacienți cu HPC-V de etiologie HBV și la 10 persoane aparent sănătoase (PS). Cantitatea aminoacizilor
a fost facută prin utilizarea cromatografiei lichidiană. Rezultate. Ca urmare a studiului efectuat, s-a
constatat că nivelul Glu, Ser și Gly la pacienții cu HPC-V este semnificativ scăzut (р<0,05) decât la PS
și constă din: Gly 0,165±0,014 mmol/L față de 0,218±0,018, Ser 0,074±0,006 față de 0,124±0,028 și
Glu 0,060±0,008 mmol/L față de 0,117±0,015 la PS, corespunzător. Ținând cont de faptul că Glu, Ser
și Gly sunt aminoacizi proteinogenici esențiali care sunt implicați în sinteza carbohidraților, proteinelor
etc, iar Glu și Gly sunt unii dintre neuromediatorii și neurotransmițătorii SNC, scăderea nivelurilor Glu,
Ser și Gly poate indica tulburări metabolice și este o confirmare indirectă a stării de afectare funcțională
a ficatului și SNC. Concluzii. La pacienții cu HPC-V de etiologie HBV se observă tulburări metabolice
și scăderea neuromediatorilor și neurotransmiterilori ai SNC. Cu toate acestea, este necesară continuarea
acest studiu: să se evalueze conținutul altor aminoacizi la pacienții cu HPC-V.