Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author Pompuș, Irina
dc.contributor.author Benea, Anna
dc.contributor.author Babina, Iulia
dc.date.accessioned 2021-11-29T11:32:25Z
dc.date.available 2021-11-29T11:32:25Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation POMPUȘ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldova = Studiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 437. ISBN 978-9975-82-223-7. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-82-223-7
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18805
dc.description Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Catedra de farmacognozie şi botanică farmaceutică, USMF „Nicolae Testemiţanu” en_US
dc.description.abstract Background. Origanum vulgare, a medicinal and aromatic species is important due to its antibacterial, antioxidant, antiviral, antifungal properties, supported by the complex chemical composition. In the Republic of Moldova the species is represented by the suspicions O. vulgare subsp vulgar (Ovv) and O. vulgare subsp hirtum (Ovh). Objective of the study. Identification and determination of the total phenolic compounds in O. vulgare genotypes belonging to both subspecies (Ovv, Ovh), these being created at IGFPP. Material and Methods. Were evaluated 7 Ovv genotypes and 8 Ovh genotypes. Dried extracts were obtained by fractional maceration with shaking. Phenolic compounds were identified by thin layer chromatography. Total polyphenols were determined spectrophotometrically. Results. Rutoside, hyperoside and caffeic acid were identified in Ov ssp. vulgare and Ov ssp. hirtum genotypes analysed. The total polyphenol content, expressed as gallic acid equivalent, was higher in dried extracts of Ov ssp. vulgare (51, 67-68.50 mg GA/g dry extract) compared to dried extracts of Ov ssp. hirtum (35.57-49.52 mg GA/g dry extract. The total hydroxycinnamic acids, were higher in the plant products of Ov ssp. hirtum genotypes (4.65-6.48%) compared to the plant products of Ov ssp. vulgare (3.68-4.73%). Conclusion. The plant and extractive products of Ovv and Ovh genotypes, developed in the RM, require chemical and biological studies in order to be used as phytotherapeutic products in the pharmaceutical industry and as preservatives in the food industry. Research was carried out within the project of the State Program 20.80009.5107.07. en_US
dc.description.abstract Introducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e importantă datorită proprietăților sale antibacteriene, antioxidante, antivirale, antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În Republica Moldova specia e reprezentată de suspeciile O. vulgare subsp vulgar (Ovv) și O. vulgare subsp hirtum (Ovh). Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de compuși fenolici în genotipuri de O. vulgare ce aparțin ambelor subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP. Material și Metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri de Ovh. Extractele uscate din partea aeriană a plantei s-au obținut prin macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat spectrofotometric. Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida, hiperozida și acidul cafeic. Conținutul total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a fost mai înalt în extractele uscate de Ovv (51, 67-68,50 mg GA/g extract uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g extract uscat. Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la genotipurile de Ovh (4,65-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de Ovv (3,68-4,73%). Concluzii. Produsele vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru a fi valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca conservanți în industria alimentară. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.5107.07. en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 en_US
dc.subject phenolic compounds en_US
dc.subject genotypes en_US
dc.subject O. vulgare ssp. vulgare en_US
dc.subject O. vulgare ssp. hirtum en_US
dc.title Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldova en_US
dc.title.alternative Studiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics