dc.contributor.author |
Pompuș, Irina |
|
dc.contributor.author |
Benea, Anna |
|
dc.contributor.author |
Babina, Iulia |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-29T11:32:25Z |
|
dc.date.available |
2021-11-29T11:32:25Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.citation |
POMPUȘ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldova = Studiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 437. ISBN 978-9975-82-223-7. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-82-223-7 |
|
dc.identifier.uri |
https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18805 |
|
dc.description |
Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale USMF ,,Nicolae Testemițanu”,
Catedra de farmacognozie şi botanică farmaceutică, USMF „Nicolae Testemiţanu” |
en_US |
dc.description.abstract |
Background. Origanum vulgare, a medicinal and aromatic species is important due to its antibacterial,
antioxidant, antiviral, antifungal properties, supported by the complex chemical composition. In the
Republic of Moldova the species is represented by the suspicions O. vulgare subsp vulgar (Ovv) and O.
vulgare subsp hirtum (Ovh). Objective of the study. Identification and determination of the total
phenolic compounds in O. vulgare genotypes belonging to both subspecies (Ovv, Ovh), these being
created at IGFPP. Material and Methods. Were evaluated 7 Ovv genotypes and 8 Ovh genotypes.
Dried extracts were obtained by fractional maceration with shaking. Phenolic compounds were
identified by thin layer chromatography. Total polyphenols were determined spectrophotometrically.
Results. Rutoside, hyperoside and caffeic acid were identified in Ov ssp. vulgare and Ov ssp. hirtum
genotypes analysed. The total polyphenol content, expressed as gallic acid equivalent, was higher in
dried extracts of Ov ssp. vulgare (51, 67-68.50 mg GA/g dry extract) compared to dried extracts of Ov
ssp. hirtum (35.57-49.52 mg GA/g dry extract. The total hydroxycinnamic acids, were higher in the
plant products of Ov ssp. hirtum genotypes (4.65-6.48%) compared to the plant products of Ov ssp.
vulgare (3.68-4.73%). Conclusion. The plant and extractive products of Ovv and Ovh genotypes,
developed in the RM, require chemical and biological studies in order to be used as phytotherapeutic
products in the pharmaceutical industry and as preservatives in the food industry. Research was carried
out within the project of the State Program 20.80009.5107.07. |
en_US |
dc.description.abstract |
Introducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e importantă datorită proprietăților
sale antibacteriene, antioxidante, antivirale, antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În
Republica Moldova specia e reprezentată de suspeciile O. vulgare subsp vulgar (Ovv) și O. vulgare
subsp hirtum (Ovh). Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de compuși fenolici în
genotipuri de O. vulgare ce aparțin ambelor subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP.
Material și Metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri de Ovh. Extractele uscate din
partea aeriană a plantei s-au obținut prin macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au
identificat prin cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat spectrofotometric.
Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida, hiperozida și acidul cafeic. Conținutul
total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a fost mai înalt în extractele uscate de Ovv
(51, 67-68,50 mg GA/g extract uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g
extract uscat. Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la genotipurile de
Ovh (4,65-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de Ovv (3,68-4,73%). Concluzii. Produsele
vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru
a fi valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca conservanți în industria
alimentară. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.5107.07. |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 |
en_US |
dc.subject |
phenolic compounds |
en_US |
dc.subject |
genotypes |
en_US |
dc.subject |
O. vulgare ssp. vulgare |
en_US |
dc.subject |
O. vulgare ssp. hirtum |
en_US |
dc.title |
Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare l. and origanum vulgare ssp. Hirtum (Link) Ietswaart from the Republic of Moldova |
en_US |
dc.title.alternative |
Studiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |