Background. SARS-CoV-2 infection contributes to the development of extrapulmonary manifestations
such as diabetes mellitus and stress hyperglycemia, both of which have poor prognosis, higher rate of
complications and increased risk of mortality. Objective of the study. The aim of the study was to
evaluate the rate of people with different degree of dysglycemia among hospitalized patients with
confirmed COVID-19. Material and Methods. The study is retrospective. We analyzed fasting blood
glucose in 1791 patients with severe forms of COVID-19 during their hospitalization period and
treatment of SARS-CoV-2 infection. HbA1c was evaluated at people with high fasting blood glucose
levels to reveal the pre-existing diabetes. Results. The mean age of the patients included in the study
was 57.72 ± 12.34 years, the mean value of BMI was 30.54 ± 5.51 kg / m2, the average level of fasting
blood glucose value was 8.66 ± 4.45 mmol/l and HbA1c - 7.2 ± 1.94%. According to anamnestic data
at admission 22% of patients knew about their diabetes. Blood glucose analysis during hospitalization
showed that only 28% of patients had blood glucose levels within normal values. Analyzing the level of
fasting blood glucose and HbA1c, primary diabetes was diagnosed in 7% of patients, prediabetes in 15%
and 28% of patients had solitary changes in fasting blood glucose. Conclusion. To conclude, SARSCoV-2 infection predisposes to appearance of dysglycemia in patients with severe forms of COVID-19,
especially in people with risk factors for the development of diabetes (age, obesity, cardiovascular
disease etc.) and those who have administered glucocorticoid treatment.
Introducere. Infecția SARS-CoV-2 poate contribui la dezvoltarea manifestărilor extrapulmonare, așa
ca diabetul zaharat și hiperglicemia, ambele având un prognostic nefavorabil și un risc sporit de
mortalitate. Scopul lucrării. Analiza ratei persoanelor care au prezentat diferit grad de disglicemii,
printre pacienții cu forme severe de COVID-19. Material și Metode. Am analizat glicemia a jeun la
1791 de pacienți cu forme severe de COVID-19, la momentul spitalizării și pe parcursul tratamentului
infecției SARS-CoV-2. La persoanele cu valori majorate ale glicemiei a jeun a fost efectuată HbA1c,
pentru a exclude diabetul zaharat preexistent. Rezultate. Pacienții incluși în studiu au avut o vârstă
medie de 57,72±12,34 ani, valoarea medie a IMC de 30,54 ±5,51 kg/m2, valorile medii ale glicemiilor
fiind de 8,66 ± 4,45mmol/l și a HbA1c de 7,2 ± 1,94 %. Conform datelor anamnestice, la momentul
spitalizării 22% dintre pacienți se cunoșteau cu diabet zaharat. Analiza glicemiilor pe parcursul
spitalizării a evidențiat că doar 28% dintre pacienți au avut valorile glicemice în limitele valorilor
normale. În urma analizei glicemiei a jeun și a HbA1c s-a diagnosticat diabetul zaharat primar depistat
la 7%, prediabetul la 15% dintre pacienți, iar 28% dintre pacienți au avut modificări solitare ale glicemiei
a jeun. Concluzii. Putem presupune că infecția SARS-CoV-2 predispune la apariția disglicemiilor la
pacienții cu forme severe de COVID-19, în special la persoanele care prezintă factori de risc pentru
dezvoltarea diabetului zaharat (vârsta, obezitatea, patologiile cardiovasculare etc) și la cei care au
administrat tratament cu glucocorticoizi.