Background. Iron deficiency remains the most common cause of anemia worldwide. The most exposed
to the development of iron anemia are infants, children aged 1-5 years, pregnant women. Annually, in
the Republic of Moldova, over 56% of women who give birth have confirmed iron deficiency anemia.
Objective of the study. Analysis of national epidemiological information related to Iron deficiency,
with the subsequent development of iron anemia in preschool children. Material and Methods.
Epidemiological data taken from the National Center for Health Management , for the last 10 years. The
literature on the medical and social aspects of iron deficiency anemia has been studied. Results. Foods
included in the food menu of institutionalized children contain enough iron-rich foods (chicken, beef,
fish, eggs, iron-fortified bread) and foods rich in vitamin C, which help absorb iron from the
gastrointestinal tract. But some foods, such as dairy foods, due to the increased calcium content, as well
as many food preparation processes (frying, baking) can lower the level of bioavailable Iron. In order to
increase the bioavailability of iron, it is necessary to combine foods according to compatibility.
Conclusion. According to national epidemiological data, institutionalized children in Moldova receive
a sufficient amount of Iron through the intake of food products (chicken contains 1.5 mg Iron / 100 g),
eggs (1.5 mg Iron / 100g), bakery products (iron-fortified bread 2.2 mg Iron / 100g).
Introducere. Carenţa fierului rămâne a fi cauza cea mai frecventă a anemiilor la nivel mondial. Cei mai
expuşi la dezvoltarea anemiilor feriprive sunt sugarii, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani şi femeile
gravide. Anual, în Republica Moldova (RM), peste 56 % dintre parturiente au anemie feriprivă
confirmată. Scopul lucrării. Analiza datelor epidemiologice naţionale cu privire la deficitul de Fier, cu
dezvoltarea ulterioară a anemiilor feriprive, la copii de vârsta preşcolară. Material și Metode. Analiza
datelor epidemiologice, din ultimii 10 ani, preluate de la Centrul Naţional de Management în Sănătate.
De asemenea a fost studiată literatura de specialitate privind aspectele medico-sociale ale anemiei
feriprive. Rezultate. Alimentele incluse în meniul copiilor instituţionalizaţi conţine suficiente produse
alimentare bogate în fier (carnea de pui, carnea de vită, peştele, ouăle, pîinea fortificată cu fier şi acid
folic) şi alimente bogate în vitamina C, care ajută la absorbţia fierului din tractul gastro-intestinal. Însă,
unele produse alimentare, precum lactatele, din cauza conţinutului majorat de Ca, precum şi a
numeroaselor procedee de pregătire alimentară (prăjire, coacere), pot reduce nivelul de Fe biodisponibil.
Pentru a mări biodisponibilitatea fierului este necesară asocierea alimentelor după compatibilitate.
Concluzii. Conform datelor epidemiologice naţionale, copiii instituţionalizaţi din RM primesc o
cantitate suficientă de Fe, prin intermediul produselor alimentare (carnea de pui conţine 1.5 mg Fe /100
g), ouă (1.5 mg Fe /100g) şi produse de panificaţie (pîinea fortificată cu Fe 2.2 mg Fe /100g).