dc.contributor.author |
Pompuș, Irina |
|
dc.contributor.author |
Benea, Anna |
|
dc.contributor.author |
Babina, Iulia |
|
dc.date.accessioned |
2021-12-07T13:12:51Z |
|
dc.date.available |
2021-12-07T13:12:51Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.citation |
POMPUȘ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: culegere de postere. 2021, p. 199. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19275 |
|
dc.description |
Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat
20.80009.5107.07.
Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Catedra de farmacognozie și botanică farmaceutică |
en_US |
dc.description.abstract |
Introducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e
importantă datorită proprietăților sale antibacteriene, antioxidante, antivirale,
antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În Republica Moldova
specia e reprezentată de subspeciile O. vulgare subsp. vulgare (Ovv) și O.
vulgare subsp hirtum. (Ovh).
Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de
compuși fenolici în genotipurile de O. vulgare ce aparțin ambelor
subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP.
Material și metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri
de Ovh. Extractele uscate din partea aeriană a plantei s-au obținut prin
macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin
cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat
spectrofotometric.
Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida (Ru),
hiperozida (Hi) și acidul cafeic (Ac. ca.).
Conținutul total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a
fost mai înalt în extractele uscate de Ovv (51, 67-68,50 mg GA/g extract
uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g
extract uscat.
Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la
genotipurile de Ovh (3,21-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de
Ovv (2,32-4,73%).
Concluzii. Produsele vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv
și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru a fi
valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca
conservanți în industria alimentară. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 |
en_US |
dc.subject |
O. vulgare ssp. vulgare |
en_US |
dc.subject |
O. vulgare ssp. hirtum |
en_US |
dc.subject |
genotipuri |
en_US |
dc.subject |
compuși fenolici |
en_US |
dc.title |
Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |