Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author Pompuș, Irina
dc.contributor.author Benea, Anna
dc.contributor.author Babina, Iulia
dc.date.accessioned 2021-12-07T13:12:51Z
dc.date.available 2021-12-07T13:12:51Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation POMPUȘ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: culegere de postere. 2021, p. 199. en_US
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19275
dc.description Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.5107.07. Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Catedra de farmacognozie și botanică farmaceutică en_US
dc.description.abstract Introducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e importantă datorită proprietăților sale antibacteriene, antioxidante, antivirale, antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În Republica Moldova specia e reprezentată de subspeciile O. vulgare subsp. vulgare (Ovv) și O. vulgare subsp hirtum. (Ovh). Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de compuși fenolici în genotipurile de O. vulgare ce aparțin ambelor subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP. Material și metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri de Ovh. Extractele uscate din partea aeriană a plantei s-au obținut prin macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat spectrofotometric. Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida (Ru), hiperozida (Hi) și acidul cafeic (Ac. ca.). Conținutul total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a fost mai înalt în extractele uscate de Ovv (51, 67-68,50 mg GA/g extract uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g extract uscat. Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la genotipurile de Ovh (3,21-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de Ovv (2,32-4,73%). Concluzii. Produsele vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru a fi valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca conservanți în industria alimentară. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 en_US
dc.subject O. vulgare ssp. vulgare en_US
dc.subject O. vulgare ssp. hirtum en_US
dc.subject genotipuri en_US
dc.subject compuși fenolici en_US
dc.title Studiul chimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare l. şi Origanum vulgare l. ssp. Hirtum (Link) Ietswaart din Republica Moldova en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics