Introduction. There are several important aspects requiring a control of fatty acid composition in drinking milk distributed across the retail stores: milk is one of the main consumer
products; fatty acids are the main energy substrates, involved in the synthesis of cellular structural components, whereas their interaction might impact the intensity of body growth and
development; the fatty acid composition of milk varies depending on the diet and the animal's
specific physiological state; in case of udder diseases, a change milk composition may occur;
prevention of product counterfeiting distributed across the retail stores.
Material and methods. The present research examined milk samples from five dairy producers that distribute their products across the retailing chains in Kyiv. Milk samples were collected to determine the fatty acid composition. Milk fat was extracted following the Folch
method. The milk fatty acid content assessment was carried out by gas chromatography.
Results. 20 fatty acids were identified in the tested milk samples. A higher level of saturated
fatty acids was recorded in milk from "Ferma" and "Selyanskoye for kids" dairy producers. The
highest content of unsaturated fatty acids was registered in products of “Ukrainskoe” and “Molokia” dairy trademarks.
Conclusions. The fatty acid composition of the drinking cow’s milk distributed across trading
networks in Kiev was found to be heterogeneous, by differing in the content of both long-chain
saturated fatty acids and unsaturated fatty acids.
Introducere. Există câteva aspecte importante care necesită un control riguros al compoziției
acizilor grași din laptele de băut distribuit în magazinele de vânzare cu amănuntul: laptele
este unul dintre produsele esențiale de consum; acizii grași sunt principalele substraturi energetice implicate în sinteza componentelor structurale celulare, în timp ce interacțiunea lor ar
putea afecta intensitatea dezvoltării organismului uman; compoziția acizilor grași din lapte
variază în funcție de alimentație și de starea fiziologică specifică animalului; în cazul bolilor
ugerului poate surveni modificarea compoziției laptelui; prevenirea contrafacerii produselor
lactate distribuite în magazinele de vânzare cu amănuntul.
Material si metode. Prin prezenta cercetare s-au examinat mostrele de lapte de la cinci producători de lactate care își distribuie produsele prin lanțurile de vânzare cu amănuntul din or.
Kiev pentru a determina compoziția acizilor grași. Grăsimea din lapte a fost extrasă prin metoda Folch. Evaluarea conținutului de acizi grași din lapte a fost efectuată prin cromatografie
gazoasă.
Rezultate. În probele de lapte testate au fost identificați 20 de acizi grași. Un nivel mai ridicat
de acizi grași saturați a fost înregistrat în laptele de la producătorii de lactate „Ferma” și „Selyanskoye pentru copii”. Cel mai mare conținut de acizi grași nesaturați a fost înregistrat în
produsele mărcilor comerciale de lactate „Ukrainskoe” și „Molokia”.
Concluzii. Compoziția de acizi grași din laptele de vacă distribuit în rețelele comerciale din or.
Kiev s-a dovedit a fi heterogenă, prin diferența în conținutul atât de acizi grași saturați cu lanț
lung, cât și de acizi grași nesaturați.