Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Fatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiv

Show simple item record

dc.contributor.author Danchuk, Vyacheslav
dc.contributor.author Midyk, Svitlana
dc.contributor.author Ushkalov, Valerii
dc.contributor.author Iakubchak, Olga
dc.contributor.author Hryshchuk, Ihor
dc.contributor.author Davydovska, Liliana
dc.date.accessioned 2022-01-25T11:44:29Z
dc.date.available 2022-01-25T11:44:29Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation DANCHUK, Vyacheslav, MIDYK, Svitlana, USHKALOV, Valerii, et al. Fatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiv. In: One Health & Risk Management. 2022, vol. 3, no. 1, pp. 38-43. ISSN 2587-3466. DOI: 10.38045/ohrm.2022.1.05 en_US
dc.identifier.issn 2587-3458
dc.identifier.issn 2587-3466
dc.identifier.uri https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/284/265
dc.identifier.uri DOI: 10.38045/ohrm.2022.1.05
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19632
dc.description.abstract Introduction. There are several important aspects requiring a control of fatty acid composition in drinking milk distributed across the retail stores: milk is one of the main consumer products; fatty acids are the main energy substrates, involved in the synthesis of cellular structural components, whereas their interaction might impact the intensity of body growth and development; the fatty acid composition of milk varies depending on the diet and the animal's specific physiological state; in case of udder diseases, a change milk composition may occur; prevention of product counterfeiting distributed across the retail stores. Material and methods. The present research examined milk samples from five dairy producers that distribute their products across the retailing chains in Kyiv. Milk samples were collected to determine the fatty acid composition. Milk fat was extracted following the Folch method. The milk fatty acid content assessment was carried out by gas chromatography. Results. 20 fatty acids were identified in the tested milk samples. A higher level of saturated fatty acids was recorded in milk from "Ferma" and "Selyanskoye for kids" dairy producers. The highest content of unsaturated fatty acids was registered in products of “Ukrainskoe” and “Molokia” dairy trademarks. Conclusions. The fatty acid composition of the drinking cow’s milk distributed across trading networks in Kiev was found to be heterogeneous, by differing in the content of both long-chain saturated fatty acids and unsaturated fatty acids. en_US
dc.description.abstract Introducere. Există câteva aspecte importante care necesită un control riguros al compoziției acizilor grași din laptele de băut distribuit în magazinele de vânzare cu amănuntul: laptele este unul dintre produsele esențiale de consum; acizii grași sunt principalele substraturi energetice implicate în sinteza componentelor structurale celulare, în timp ce interacțiunea lor ar putea afecta intensitatea dezvoltării organismului uman; compoziția acizilor grași din lapte variază în funcție de alimentație și de starea fiziologică specifică animalului; în cazul bolilor ugerului poate surveni modificarea compoziției laptelui; prevenirea contrafacerii produselor lactate distribuite în magazinele de vânzare cu amănuntul. Material si metode. Prin prezenta cercetare s-au examinat mostrele de lapte de la cinci producători de lactate care își distribuie produsele prin lanțurile de vânzare cu amănuntul din or. Kiev pentru a determina compoziția acizilor grași. Grăsimea din lapte a fost extrasă prin metoda Folch. Evaluarea conținutului de acizi grași din lapte a fost efectuată prin cromatografie gazoasă. Rezultate. În probele de lapte testate au fost identificați 20 de acizi grași. Un nivel mai ridicat de acizi grași saturați a fost înregistrat în laptele de la producătorii de lactate „Ferma” și „Selyanskoye pentru copii”. Cel mai mare conținut de acizi grași nesaturați a fost înregistrat în produsele mărcilor comerciale de lactate „Ukrainskoe” și „Molokia”. Concluzii. Compoziția de acizi grași din laptele de vacă distribuit în rețelele comerciale din or. Kiev s-a dovedit a fi heterogenă, prin diferența în conținutul atât de acizi grași saturați cu lanț lung, cât și de acizi grași nesaturați. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof One Health & Risk Management en_US
dc.subject fatty acids en_US
dc.subject drinking cow's milk en_US
dc.subject.ddc CZU: 637.12.04/.07:339.378(477-25) en_US
dc.title Fatty acid composition of drinking cow's milk trade networks of Kyiv en_US
dc.title.alternative Compoziția acizilor grași în laptele de vacă de băut din rețelele comerciale din or. Kiev, Ucraina en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics