Abstract:
Introducere. Infecţia COVID 19 predispune la consecinţe majore în timp. Sindromul post COVID descrie persistenţa simptomelor la săptămâni sau luni după infectare, cu un impact social şi economic major. Dovezile actuale sugerează că aproximativ 10%-20% dintre pacienţi experimentează o varietate de efecte pe termen mediu şi lung după perioada de reconvalescenţă .
Sechelele neurologice sunt frecvent întâlnite la pacienţi în perioada post Covid, fiind consecinţa potenţialului neuro-invaziv al SARS-CoV-2, mecanism explicat prin dereglarea căii de semnalizare a TGF-P (factorul de creştere transformator beta), citokină ce ar putea deveni în timp o potenţială ţintă terapeutică pentru simptomele neuropsihiatrice induse de COVID-19. Mecanismele de bază şi posibilele manifestări ale sindromului post-COVID persistent prezintă o serie de strategii pentru diagnosticarea şi managementul pacienţilor cu sindrom post-COVID în scopul ameliorării calității vieţii acestora.
Scopul lucrării. Aprecierea simptomelor persistente post Covid la pacienții cu
manifestari neurologice.
Metode. Studiul a fost realizat pe 169 de pacienţi, colectaţi conform protocolului ENERGY între anii 2020- 2022, care reprezintă cohorta din R. Moldova. Pentru etapa de infecţie acută a fost completat chestionarul structurat electronic iar pentru perioada de supraveghere post COVID pacienţii au fost intervievaţi telefonic la fiecare 6 luni, pîna în prezent fiind efectuate 2- 3 interviuri telefonice pentru fiecare participant în studiu, chestionarul a cuprins întrebări ce vizează persistenţa simptomelor pe perioada post Covid ( cele mai frecvent întîlnite simptome persistente: fatigabilitatea, cefaleea, tulburări de somn, tulburări de concentrare și memorie, tulburări afective (depresia și anxietatea)etc., apariţia repetată sau de novo a patologiilor neurologice în perioada de supraveghere post Covid, determinarea scalii Rankin și aprecierea calității vieţii.
Discuții.
Studiul demonstrează persistenţa simptomelor neurologice în timp. Total în studiu au participat 169 pacienţi, (50,3 %) bărbaţi şi 84 (49,7%) femei, cu vîrsta ani (min-max: 19-85). Numarul de pacienţi cu simptom persistent în timpul vizitei de urmărire 42 %. Cele mai frecvente simptome neurologice ce persistă pe perioada post COVID sunt prezentate in fig nr. 2. Din numărul total de pacienți 17,2% suferă pe termen lung de fatigabilitate, iar la 14,2% predomină cefaleea. Din totalul de pacienți, 2 pacienți în perioada de
supraveghere (1.2%) au dezvoltat AVC repetat iar 1 pacient (0,6%) mieloptatie, iar calitatea vieții foarte scăzută a fost menționată de 7,1% din pacienți.
Concluzii.
Pacienţii ce au suportat infecţie COVID 19 cu manifestări neurologice au prezentat în 42% cazuri simptome persistente în perioada post Covid, cel mai frecvent fatigabilitate, cefalee, tulburări de concentrare, depresie şi anxietate.