Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Alimentaţia - unul din factorii determinanţi ai obezităţii

Show simple item record

dc.contributor.author Saftiuc, Natalia
dc.date.accessioned 2022-11-11T10:50:36Z
dc.date.available 2022-11-11T10:50:36Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation SAFTIUC, Natalia. Alimentaţia - unul din factorii determinanţi ai obezităţii: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 19-21 octombrie 2022: culegere de postere electronice. 2022, p. 55. en_US
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/culegere_de_postere_2022.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/22404
dc.description.abstract Introducere. Comportamentul populaţiei din ultimele decenii se asociază cu avansarea stilului de viaţă sedentar şi raţie alimentară inadecvată. Aceştea pot fi doi factori determinanţi esenţiali în dezvoltarea supraponderalităţii şi trecerea în obezitate abdominală. Excesul de greutate şi obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate. Persoanele la care indicele masei corporale are valoarea peste 25 este considerată supraponderală, iar peste 30 este obeză. Obezitatea a crescu, atingând proporţii epidemice, peste 4 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a supraponderalităţii sau a obezităţii, în funcţie de povara globală a bolii. Scop. Argumentarea alimentaţiei ca factor determinant şi a importanţei alimentaţiei raţionale în prevenirea obezităţii. Material si metode. A fost realizat un studiu descriptiv, fiind colectate şi analizate informaţii la temă, utilizând motorul de căutare Google Scolar. Au fost analizate 18 surse publicate de autori din Republica Moldova, România, Franţa, Polonia, în 2020-2021. Cuvintele-cheie aplicare: alimentaţie; nutriţie; obezitate; supraponderalitate. Rezultate. Rolul aportului alimentar bogat în grăsimi în etiologia excesului de greutate este controversat. Multiple studii evidenţiază impactul dietei nesănătoase asupra ţesuturilor afectate de obezitate şi mecanismele care promovează inflamaţia şi senescenţa ulterioară. Studii actuale susţin dovezile aportului de carbohidraţi, grăsimi, proteine, fibre alimentare, densitatea energetică şi indicele glicemic sunt legate de indicele masei corporale şi circumferinţa taliei, conducând la supraponderalitate şi ulterior - la obezitate. Prevenirea obezităţii prin excluderea factorului alimentar necesară sporirea cunoştinţelor despre nutriţie şi promovarea modului activ de viaţă. Concluzii: Alimentaţia ca factor trigger în dezvoltarea obezitătii este considerată atunci când aportul de energie depăşeşte continuu consumul de energie, provocând un dezechilibru energetic cronic fundamental. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 2022 en_US
dc.subject alimentaţie en_US
dc.subject nutriţie en_US
dc.subject obezitate en_US
dc.subject supraponderalitate en_US
dc.title Alimentaţia - unul din factorii determinanţi ai obezităţii en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics