Abstract:
Introducere.
Obiceiurile vicioase de interpunere a limbii și sugerea policelui în perioada dezvoltării APD pot genera sau agrava anomaliile dento-maxilare. Efectele acestora sunt: păstrarea deglutiţiei atipice prin interpunerea limbii, prezenţa respiraţiei orale prin compresiune de maxilar, retrognaţie mandibulară, defecte de vorbire etc.
Scopul.
Evaluarea metodei de tratament ortodontic al ocluziei deschise cu ajutorul disjunctorului (maxilar) Haas.
Materiale și metode. Pacienta M.B, 8 ani, s-a adresat cu acuze estetice și funcţionale iar în urma examinării
clinice şi paraclinice s-a stabilit diagnosticul: malocluzie clasa II Angle, asociată cu compresiune de maxilar, ocluzie inversă bilaterală şi ocluzie deschisă. Tratamentul profilactic a urmărit înlăturarea cauzelor care au intervenit în producerea ocluziei deschise și terapia ortodontică fixă, prin disjunctorul Haas. Mecanismul de acţiune constă în îndepărtarea, a celor 2 jumătăţi ale bolţii palatine, în spaţiul format având loc depunerea osoasă. Şurubul a fost rotit în fiecare zi timp de 7 săptămîni. Apariţia unei diasteme între incisivii centrali superiori este un semn al eficienţei dilatării.
Rezultate.
Tratamentul ortodontic a fost urmat cu succes timp de 7 săptămâni. S-a obţinut expansiunea maxilarului superior,
supraacoperirea frontală normală, adaptarea mandibulei faţă de maxilarul superior- ca urmare mărindu-se volumul funcţional necesar limbii.
Concluzii.
Expansiunea maxilarului superior este un moment de bază în tratamentul compresiunii de maxilar cauzat de obiceiurile vicioase. Disjunctorul Haas este unul din cele mai eficiente metode de tratament în dentitia mixtă.