Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Impactul relevanței relației multiforme dintre sănătate și consumul de carne de pasăre

Show simple item record

dc.contributor.author Petcu, Igor
dc.contributor.author Balan, Ion
dc.contributor.author Demcenco, Boris
dc.contributor.author Osadci, Natalia
dc.contributor.author Roșca, Feodora
dc.contributor.author Gramovic, Veaceslav
dc.date.accessioned 2022-12-08T12:42:52Z
dc.date.available 2022-12-08T12:42:52Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation PETCU, Igor, BALAN, Ion, DEMCENCO, Boris, et al. Impactul relevanței relației multiforme dintre sănătate și consumul de carne de pasăre. In: Sănătatea, medicina şi bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare = Health, Medicine and Bioethics in Contemporary Society: Inter- and Pluridisciplinary Studies: mater. conf. șt. internaț., ed. a 3-a, 06-07 noiembrie 2020. Chişinău: Print-Caro, 2020, pp. 376-381. ISBN 978-9975-56-805-0. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-56-805-0
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23230
dc.description.abstract The relevance of the relationship between health and consumption of poultry meat is multifaceted, and must be analyzed in detail, with specific scientific attention, associated with a balanced ration and the health of the population. The poultry meat has multiple priorities – variable energy, unsaturated lipids, highly digestible proteins, B-group vitamins, minerals and other valuable components. The poultry meat is considered the optimal protein component in the ration, which is associated with reducing the incidence of risk of overweight and obesity, cardiovascular disease, diabetes et al. Also, poultry meat, and white in particular, especially, in the composition of the ration contributes to the general physiological favoring of the body in various states and conditions (conception, pregnancy, growth, senescence) and provides the body’s needs in calories and protein. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Catedra de filosofie şi bioetică, Centrul Național de Bioetică din Republica Moldova, Asociația pentru Filosofie din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Sănătatea, Medicina şi Bioetica în societatea contemporană: studii inter şi pluridisciplinare: Conferinţa Ştiinţifică Internaţională, ediția a III-a, 06-07 noiembrie 2020 en_US
dc.title Impactul relevanței relației multiforme dintre sănătate și consumul de carne de pasăre en_US
dc.title.alternative Impact of the relevance of the multiform relationship between health and consumption of poultry meat en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics