Rezumat
Obiective. Angajații de la întreprinderile de procesare a cărnii înregistrează niveluri de stres și epuizare profesională (burnout) mai crescute
comparativ cu alte categorii profesionale, deoarece, în perioada pandemiei COVID-19, s-au atestat printre puținele ramuri care au activat fără
întrerupere, dat fiind că asigurarea securității alimentare rămâne o problemă prioritară.
Materiale și metode. S-a efectuat un studiu sociologic în scopul determinării epuizării profesionale (burnout) în rezultatul chestionării a 60
angajați de la trei întreprinderi de procesare a cărnii din două teritorii administrative.
Rezultate și discuții. A fost determinat rolul pandemiei COVID-19 în epuizarea profesională a angajaților de la întreprinderile de procesare a cărnii.
Angajații au apreciat că, la finele turei de lucru s-au simțit obosiți și epuizați – 51 persoane (85%), dintre care 58% femei. Toate persoanele care s-au
îmbolnăvit de COVID-19 au fost spitalizate, iar 84,6% au apreciat că au devenit mai epuizați din primele ore ale activității, femeile au reprezentat
54%.
Concluzii. Rezultatele prezentului studiu confirmă faptul că pandemia COVID-19 a jucat un rol substanțial în epuizarea profesională, bazat pe nivelul
sporit al stresului cronic la locul de muncă a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii. Astfel, este necesar organizarea măsurilor de prevenție
pentru îmbunătățirea calității vieții angajaților.
Summary
Objectives. Employees of meat processing enterprises register higher levels of stress and professional exhaustion (burnout) compared to other
professional categories, because, during the COVID-19 pandemic, they were among the few branches that operated without interruption, given that
ensuring food security remains a priority issue.
Material and methods. A sociological study was carried out in order to determine professional exhaustion (burnout) as a result of the survey of 60
employees from three meat processing enterprises in two administrative territories.
Results and discussions. The role of the COVID-19 pandemic in the professional burnout of employees at meat processing enterprises was
determined. The employees appreciated that at the end of the work shift, 51 people (85%) felt tired and exhausted, 58% of whom were women. All
people who fell ill with COVID-19 were hospitalized, and 84.6% appreciated that they became more exhausted from the first hours of work activity,
54% of them are women.
Conclusions. The results of this study confirm the fact that the COVID-19 pandemic played a a substantial role in professional burnout as a result
of chronic stress at the workplace of employees of meat processing enterprises. Thus, it is necessary to organize preventive measures to improve the
quality of life of employees.