dc.contributor.author |
Pînzaru, Iurie |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-12T10:42:36Z |
|
dc.date.available |
2022-12-12T10:42:36Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
PÎNZARU, Iurie. Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 67-69. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328796 |
en_US |
dc.identifier.issn |
1810-1852 |
|
dc.identifier.issn |
1810-1879 |
|
dc.identifier.uri |
https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20 |
|
dc.identifier.uri |
DOI: 10.5281/zenodo.7328796 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23285 |
|
dc.description.abstract |
Rezumat
Obiective. Angajații de la întreprinderile de procesare a cărnii înregistrează niveluri de stres și epuizare profesională (burnout) mai crescute
comparativ cu alte categorii profesionale, deoarece, în perioada pandemiei COVID-19, s-au atestat printre puținele ramuri care au activat fără
întrerupere, dat fiind că asigurarea securității alimentare rămâne o problemă prioritară.
Materiale și metode. S-a efectuat un studiu sociologic în scopul determinării epuizării profesionale (burnout) în rezultatul chestionării a 60
angajați de la trei întreprinderi de procesare a cărnii din două teritorii administrative.
Rezultate și discuții. A fost determinat rolul pandemiei COVID-19 în epuizarea profesională a angajaților de la întreprinderile de procesare a cărnii.
Angajații au apreciat că, la finele turei de lucru s-au simțit obosiți și epuizați – 51 persoane (85%), dintre care 58% femei. Toate persoanele care s-au
îmbolnăvit de COVID-19 au fost spitalizate, iar 84,6% au apreciat că au devenit mai epuizați din primele ore ale activității, femeile au reprezentat
54%.
Concluzii. Rezultatele prezentului studiu confirmă faptul că pandemia COVID-19 a jucat un rol substanțial în epuizarea profesională, bazat pe nivelul
sporit al stresului cronic la locul de muncă a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii. Astfel, este necesar organizarea măsurilor de prevenție
pentru îmbunătățirea calității vieții angajaților. |
en_US |
dc.description.abstract |
Summary
Objectives. Employees of meat processing enterprises register higher levels of stress and professional exhaustion (burnout) compared to other
professional categories, because, during the COVID-19 pandemic, they were among the few branches that operated without interruption, given that
ensuring food security remains a priority issue.
Material and methods. A sociological study was carried out in order to determine professional exhaustion (burnout) as a result of the survey of 60
employees from three meat processing enterprises in two administrative territories.
Results and discussions. The role of the COVID-19 pandemic in the professional burnout of employees at meat processing enterprises was
determined. The employees appreciated that at the end of the work shift, 51 people (85%) felt tired and exhausted, 58% of whom were women. All
people who fell ill with COVID-19 were hospitalized, and 84.6% appreciated that they became more exhausted from the first hours of work activity,
54% of them are women.
Conclusions. The results of this study confirm the fact that the COVID-19 pandemic played a a substantial role in professional burnout as a result
of chronic stress at the workplace of employees of meat processing enterprises. Thus, it is necessary to organize preventive measures to improve the
quality of life of employees. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
burnout (professional exhaustion) |
en_US |
dc.subject |
detachment from social relations |
en_US |
dc.subject |
professional involvement |
en_US |
dc.subject |
perceived stress |
en_US |
dc.subject.ddc |
UDC: 159.944:637.52-51:[616.98:578.834.1]-036.21 |
en_US |
dc.title |
Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii |
en_US |
dc.title.alternative |
The phenomenon of "Burnout" during the COVID-19 pandemic among employees of meat processing enterprises |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |