Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii

Show simple item record

dc.contributor.author Pînzaru, Iurie
dc.date.accessioned 2022-12-12T10:42:36Z
dc.date.available 2022-12-12T10:42:36Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation PÎNZARU, Iurie. Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 67-69. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328796 en_US
dc.identifier.issn 1810-1852
dc.identifier.issn 1810-1879
dc.identifier.uri https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20
dc.identifier.uri DOI: 10.5281/zenodo.7328796
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23285
dc.description.abstract Rezumat Obiective. Angajații de la întreprinderile de procesare a cărnii înregistrează niveluri de stres și epuizare profesională (burnout) mai crescute comparativ cu alte categorii profesionale, deoarece, în perioada pandemiei COVID-19, s-au atestat printre puținele ramuri care au activat fără întrerupere, dat fiind că asigurarea securității alimentare rămâne o problemă prioritară. Materiale și metode. S-a efectuat un studiu sociologic în scopul determinării epuizării profesionale (burnout) în rezultatul chestionării a 60 angajați de la trei întreprinderi de procesare a cărnii din două teritorii administrative. Rezultate și discuții. A fost determinat rolul pandemiei COVID-19 în epuizarea profesională a angajaților de la întreprinderile de procesare a cărnii. Angajații au apreciat că, la finele turei de lucru s-au simțit obosiți și epuizați – 51 persoane (85%), dintre care 58% femei. Toate persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au fost spitalizate, iar 84,6% au apreciat că au devenit mai epuizați din primele ore ale activității, femeile au reprezentat 54%. Concluzii. Rezultatele prezentului studiu confirmă faptul că pandemia COVID-19 a jucat un rol substanțial în epuizarea profesională, bazat pe nivelul sporit al stresului cronic la locul de muncă a angajaților întreprinderilor de procesare a cărnii. Astfel, este necesar organizarea măsurilor de prevenție pentru îmbunătățirea calității vieții angajaților. en_US
dc.description.abstract Summary Objectives. Employees of meat processing enterprises register higher levels of stress and professional exhaustion (burnout) compared to other professional categories, because, during the COVID-19 pandemic, they were among the few branches that operated without interruption, given that ensuring food security remains a priority issue. Material and methods. A sociological study was carried out in order to determine professional exhaustion (burnout) as a result of the survey of 60 employees from three meat processing enterprises in two administrative territories. Results and discussions. The role of the COVID-19 pandemic in the professional burnout of employees at meat processing enterprises was determined. The employees appreciated that at the end of the work shift, 51 people (85%) felt tired and exhausted, 58% of whom were women. All people who fell ill with COVID-19 were hospitalized, and 84.6% appreciated that they became more exhausted from the first hours of work activity, 54% of them are women. Conclusions. The results of this study confirm the fact that the COVID-19 pandemic played a a substantial role in professional burnout as a result of chronic stress at the workplace of employees of meat processing enterprises. Thus, it is necessary to organize preventive measures to improve the quality of life of employees. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.subject burnout (professional exhaustion) en_US
dc.subject detachment from social relations en_US
dc.subject professional involvement en_US
dc.subject perceived stress en_US
dc.subject.ddc UDC: 159.944:637.52-51:[616.98:578.834.1]-036.21 en_US
dc.title Fenomenul "epuizării profesionale (Burnout)" în timpul pandemiei COVID-19 la angajații întreprinderilor de procesare a cărnii en_US
dc.title.alternative The phenomenon of "Burnout" during the COVID-19 pandemic among employees of meat processing enterprises en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială
    Materialele Conferinței naționale cu participare internațională „Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics