Rezumat
Obiective. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a regimului alimentar a cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional.
Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv transversal cu includerea a 519 cadre didactice, care activează în instituțiile de învățământ
preuniversitar din Republica Moldova.
Rezultate. Femeile au alcătuit 97% din respondenți. S-a constatat, că doar 8% din respondenți respectau regimul alimentar, iar circa 19% se
alimentau luând masa doar o singură dată pe zi. Conform rezultatelor anchetării de mese diversificate au avut parte mai puțin de 46%. Regimul
alimentar incorect a cauzat apariția unor patologii a aparatului digestiv la 34% de cadre didactice și a problemelor de sănătate a sistemului circulator
– la 30% de respondenți.
Concluzie. Rezultatele studiului demonstrează importanța regimului alimentar ca factor de risc, inclusiv ocupațional, pentru cadrele didactice.
Summary
Objectives. The aim of the study was the hygienic evaluation of the teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment.
Material and methods. A cross-sectional descriptive study was carried out with the inclusion of 519 teaching staff, who work in pre-university
educational institutions in the Republic of Moldova.
Results. Women made up 97% of respondents. It was found that only 8% of the respondents respected the diet, and about 19% ate only once a day.
According to the results of the survey, less than 46% had diversified meals. The incorrect diet caused the appearance of pathologies of the digestive
system in 34% of teachers and health problems of the circulatory system – in 30% of respondents.
Conclusion. The results of the study demonstrate the importance of diet as a risk factor, including occupational, for teachers.