dc.contributor.author |
Cheptea, Dumitru |
|
dc.contributor.author |
Rubanovici, Vladislav |
|
dc.contributor.author |
Chirlici, Alexei |
|
dc.contributor.author |
Puzur, Elena |
|
dc.contributor.author |
Cebanu, Serghei |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-12T10:53:05Z |
|
dc.date.available |
2022-12-12T10:53:05Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
CHEPTEA, Dumitru, RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, et al. Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 70-73. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328807 |
en_US |
dc.identifier.issn |
1810-1852 |
|
dc.identifier.issn |
1810-1879 |
|
dc.identifier.uri |
https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20 |
|
dc.identifier.uri |
DOI: 10.5281/zenodo.7328807 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23286 |
|
dc.description.abstract |
Rezumat
Obiective. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a regimului alimentar a cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional.
Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv transversal cu includerea a 519 cadre didactice, care activează în instituțiile de învățământ
preuniversitar din Republica Moldova.
Rezultate. Femeile au alcătuit 97% din respondenți. S-a constatat, că doar 8% din respondenți respectau regimul alimentar, iar circa 19% se
alimentau luând masa doar o singură dată pe zi. Conform rezultatelor anchetării de mese diversificate au avut parte mai puțin de 46%. Regimul
alimentar incorect a cauzat apariția unor patologii a aparatului digestiv la 34% de cadre didactice și a problemelor de sănătate a sistemului circulator
– la 30% de respondenți.
Concluzie. Rezultatele studiului demonstrează importanța regimului alimentar ca factor de risc, inclusiv ocupațional, pentru cadrele didactice. |
en_US |
dc.description.abstract |
Summary
Objectives. The aim of the study was the hygienic evaluation of the teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment.
Material and methods. A cross-sectional descriptive study was carried out with the inclusion of 519 teaching staff, who work in pre-university
educational institutions in the Republic of Moldova.
Results. Women made up 97% of respondents. It was found that only 8% of the respondents respected the diet, and about 19% ate only once a day.
According to the results of the survey, less than 46% had diversified meals. The incorrect diet caused the appearance of pathologies of the digestive
system in 34% of teachers and health problems of the circulatory system – in 30% of respondents.
Conclusion. The results of the study demonstrate the importance of diet as a risk factor, including occupational, for teachers. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
teaching staff |
en_US |
dc.subject |
diet |
en_US |
dc.subject |
occupational environment |
en_US |
dc.subject.ddc |
UDC: 613.2:371.12+613.6.027(478) |
en_US |
dc.title |
Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova |
en_US |
dc.title.alternative |
Teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment in primary and general secondary educational institutions in the Republic of Moldova |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |