Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Influența nitraților asupra sănătății omului: beneficii și riscuri

Show simple item record

dc.contributor.author Irimca, Olga
dc.contributor.author Pînzaru, Iurie
dc.date.accessioned 2022-12-12T11:06:17Z
dc.date.available 2022-12-12T11:06:17Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation IRIMCA, Olga, PÎNZARU, Iurie. Influența nitraților asupra sănătății omului: beneficii și riscuri. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 74-78. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328823 en_US
dc.identifier.issn 1810-1852
dc.identifier.issn 1810-1879
dc.identifier.uri https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20
dc.identifier.uri DOI: 10.5281/zenodo.7328823
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23287
dc.description.abstract Rezumat Obiective. Nitrații sunt săruri ale acidului azotic folosite ca îngrășăminte, aditivi alimentari, explozivi, astfel, acestea se găsesc în aer, apă, sol, legume și produse din carne. Urmare a practicilor agricole necorespunzătoare, nitrații se acumulează în apă și produse vegetale. Concentrațiile lor în apă reprezintă o problemă la nivel mondial, iar scăderea poluării cu nitrați este o tendință adoptată de multe țări. Scopul lucrării constă în evaluarea expunerii şi impactului nitraților asupra sănătăţii populației. Materiale și metode. A fost efectuată o căutare avansată a literaturii internaționale și naționale de specialitate în domeniul influenței nitraților asupra sănătății populației. Au fost evaluate și sistematizate datele din formularul statistic nr. 360-1/e „Registrul de evidență a persoanelor cu intoxicație acută neprofesională exogenă de etiologie chimică” și din Registrul electronic privind evidenţa surselor de alimentare cu apă potabilă, pentru anii 2016-2021. Rezultate și discuții. În Republica Moldova, în mediu anual, sunt înregistrate circa 10 cazuri de intoxicații cu nitrați. Pe parcursul anilor 2016-2021 au avut loc 58 de cazuri, dintre care 44 copii și 14 adulți. Majoritatea intoxicațiilor le revine copiilor cu vârsta de până la 2 ani. Aceasta se datorează faptului că în alimentația copiilor este utilizată apa potabilă din fântâni, în care conținutul de nitrați depășește concentrația maximl admisibilă. Concluzii. Nitrații au devenit recent cea mai controversată substanță prezentă în alimente, atât naturale, cât și derivate din aditivii utilizați în timpul procesării. Există o corelație între impactul negativ și beneficiile nitraților, manifestată prin consumul reglementat de nitrați până la doza maximă admisibilă, pentru a îmbunătăți sănătatea populației și a minimiza riscurile de sănătate. en_US
dc.description.abstract Summary Objectives. Nitrates are salts of nitric acid used as fertilizers, food additives, explosives, thus, they are are found in air, water, soil, vegetables and meat products. As a result of poor agricultural practices, nitrates accumulate in water and plant products. Their concentrations in water are a worldwide problem, and decreasing nitrate pollution is a trend adopted by many countries. The aim of the paper is to evaluate the exposure and impact of nitrates on the health of the population. Materials and methods. An advanced search of the international and national specialized literature in the field of the impact of nitrates on the health of the population was carried out. The data from statistical form no. 360-1/e "Register of records of persons with acute non-professional chemical poisoning" and from the electronic Register regarding the records of drinking water supply sources, during 2016 – 2021, were evaluated and systematized. Results and discussions. In the Republic of Moldova, approximately 10 cases of nitrate poisoning are registered annually. During the years 2016- 2021, there were 58 cases, of which 44 were children and 14 were adults. Most poisonings occur in children under 2 years of age. This is due to the fact that drinking water from wells is used in children's nutrition, where the nitrate content exceeds the maximum permissible concentration. Conclusions. Nitrates have recently become the most controversial substance present in food, both natural and derived from additives used during processing. There is a correlation between the negative impact and the benefits of nitrates, manifested by the regulated consumption of nitrates up to the maximum permissible dose, in order to improve the health of the population and minimize health risks. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.subject nitrates en_US
dc.subject water en_US
dc.subject methemoglobinemia en_US
dc.subject children en_US
dc.subject.ddc UDC: 546.175:613/614 en_US
dc.title Influența nitraților asupra sănătății omului: beneficii și riscuri en_US
dc.title.alternative The influence of nitrates on human health: benefits and risks en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Arta Medica Nr. 4(85) 2022 ediție specială
    Materialele Conferinței naționale cu participare internațională „Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics