Rezumat
Obiective. Nitrații sunt săruri ale acidului azotic folosite ca îngrășăminte, aditivi alimentari, explozivi, astfel, acestea se găsesc în aer, apă, sol,
legume și produse din carne. Urmare a practicilor agricole necorespunzătoare, nitrații se acumulează în apă și produse vegetale. Concentrațiile lor în
apă reprezintă o problemă la nivel mondial, iar scăderea poluării cu nitrați este o tendință adoptată de multe țări. Scopul lucrării constă în evaluarea
expunerii şi impactului nitraților asupra sănătăţii populației.
Materiale și metode. A fost efectuată o căutare avansată a literaturii internaționale și naționale de specialitate în domeniul influenței nitraților
asupra sănătății populației. Au fost evaluate și sistematizate datele din formularul statistic nr. 360-1/e „Registrul de evidență a persoanelor cu
intoxicație acută neprofesională exogenă de etiologie chimică” și din Registrul electronic privind evidenţa surselor de alimentare cu apă potabilă,
pentru anii 2016-2021.
Rezultate și discuții. În Republica Moldova, în mediu anual, sunt înregistrate circa 10 cazuri de intoxicații cu nitrați. Pe parcursul anilor 2016-2021
au avut loc 58 de cazuri, dintre care 44 copii și 14 adulți. Majoritatea intoxicațiilor le revine copiilor cu vârsta de până la 2 ani. Aceasta se datorează
faptului că în alimentația copiilor este utilizată apa potabilă din fântâni, în care conținutul de nitrați depășește concentrația maximl admisibilă.
Concluzii. Nitrații au devenit recent cea mai controversată substanță prezentă în alimente, atât naturale, cât și derivate din aditivii utilizați în timpul
procesării. Există o corelație între impactul negativ și beneficiile nitraților, manifestată prin consumul reglementat de nitrați până la doza maximă
admisibilă, pentru a îmbunătăți sănătatea populației și a minimiza riscurile de sănătate.
Summary
Objectives. Nitrates are salts of nitric acid used as fertilizers, food additives, explosives, thus, they are are found in air, water, soil, vegetables
and meat products. As a result of poor agricultural practices, nitrates accumulate in water and plant products. Their concentrations in water are a
worldwide problem, and decreasing nitrate pollution is a trend adopted by many countries. The aim of the paper is to evaluate the exposure and
impact of nitrates on the health of the population.
Materials and methods. An advanced search of the international and national specialized literature in the field of the impact of nitrates on the
health of the population was carried out. The data from statistical form no. 360-1/e "Register of records of persons with acute non-professional
chemical poisoning" and from the electronic Register regarding the records of drinking water supply sources, during 2016 – 2021, were evaluated
and systematized.
Results and discussions. In the Republic of Moldova, approximately 10 cases of nitrate poisoning are registered annually. During the years 2016-
2021, there were 58 cases, of which 44 were children and 14 were adults. Most poisonings occur in children under 2 years of age. This is due to the
fact that drinking water from wells is used in children's nutrition, where the nitrate content exceeds the maximum permissible concentration.
Conclusions. Nitrates have recently become the most controversial substance present in food, both natural and derived from additives used during
processing. There is a correlation between the negative impact and the benefits of nitrates, manifested by the regulated consumption of nitrates up
to the maximum permissible dose, in order to improve the health of the population and minimize health risks.