| dc.contributor.author | Stoleriu, Simona | |
| dc.contributor.author | Sorin, Andrian | |
| dc.contributor.author | Pancu, Galina | |
| dc.contributor.author | Ghiorghe, Angela | |
| dc.contributor.author | Iovan, Gianina | |
| dc.date.accessioned | 2022-12-22T09:26:45Z | |
| dc.date.available | 2022-12-22T09:26:45Z | |
| dc.date.issued | 2010 | |
| dc.identifier.citation | STOLERIU, Simona, SORIN, Andrian, PANCU, Galina, et al. Studiu privind rezistenţa dinţilor afectaţi de fluoroză dentară la atacul carios. In: Medicina stomatologică. 2010, Nr. 3(16), pp. 13-17. ISBN 978-9975-52-006-5. | en_US |
| dc.identifier.isbn | 978-9975-52-006-5 | |
| dc.identifier.uri | https://www.asrm.md/ro/arhiva/nr-3-6-2010 | |
| dc.identifier.uri | https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23438 | |
| dc.description.abstract | Rezumat. Scopul studiului a fost determinarea rezistenţa la atacul carios a smalţu‑ lui şi dentinei dinţilor afectaţi de fluoroză dentară cu severităţi diferite. S‑au utilizat 40 dinţi fluorotici împărţiţi în 4 grupuri corespunzător gradului de afectare conform clasificării Thylstup‑Fejerskov. S‑a determinat rugozitatea de suprafaţă a smalţului şi dentinei prin examinare AFM. Rezultatele au fost exprimate ca variaţie relativă a rugozităţii. S‑a înregistrat o tendinţă de creş‑ tere a indicelui de rugozitate relativă la nivelul smalţului şi dentinei odată cu creşterea severităţii fluorozei dentare. S‑au obţinut rezultate semnificative statistic atunci când s‑au comparat valorile indicilor de rugozitate al nivelul smalţului în cazul dinţilor afectaţi cu fluoroză cu gradele 2, 3 şi 4 compara‑ tiv cu dinţii sănătoşi şi cu cei având gradul 1. La nivel deninar s‑au obţinut rezultate semnificative din punct de vedere statistic atunci când s‑au com‑ parat toate loturile de studiu între ele. Smalţul dinţilor afectaţi de fluoroză de gradul 1 s‑a dovedit a fi rezistent la atacul acid comparativ cu smalţul dinţilor afectaţi de fluoroză cu grade superioare. Dentina dinţilor afectaţi de fluoroză dentară s‑a dovedit cu atât mai suscetibilă la atacul carios cu cât gradul severităţii fluorozei este mai mare. | en_US |
| dc.description.abstract | Abstract. The aim of the study was to assess the susceptibility of fluorotic emanel and dentine to acid challenge. 40 fluorotic teeth having different degree of dental fluorosis according to Thylstup‑Fejerskov classification were split in 4 groups. The surface roughness of the enamel and dentine before and af‑ ter the demineralisation was calculated using AFM evaluation. The values were expressed by relative variation of roughness. The relative roughness indices for enamel and dentine increased with the increase of dental fluo‑ rosis severity. The results were analised using ANOVA and post‑hoc Bon‑ ferroni statistical tests. Significant statistical results were obtained when comparing the enamel roughness indices of the teeth having TF2, 3 and 4 and the teeth having TF0 and 1 and when comparing the dentine rough‑ ness indices for all the study groups. The enamel of healthy and TF1 teeth was significantly more resistent to acid challenge when compared with the enamel of the teeth having superior severity of dental fluorosis.The sus‑ ceptibility of the dentine to acid challenge incresed with the increase of fluorosis severity. | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ | en_US |
| dc.relation.ispartof | Medicina Stomatologică: Al XV-lea Congres Naţional cu participarea Internaţională al Asociaţiei Stomatologilor din Republica Moldova, 7-8 septembrie 2010 | en_US |
| dc.subject | enamel | en_US |
| dc.subject | dentine | en_US |
| dc.subject | susceptibility to acid challenge | en_US |
| dc.subject | dental fluorosis | en_US |
| dc.title | Studiu privind rezistenţa dinţilor afectaţi de fluoroză dentară la atacul carios | en_US |
| dc.title.alternative | Study on teeth resistance affected by fluorosis as a response to dental caries | en_US |
| dc.type | Article | en_US |