dc.contributor.author |
Gavriluţa, Vadim |
|
dc.contributor.author |
Guşuilă, Gheorghe |
|
dc.contributor.author |
Ghicavîi, Victor |
|
dc.date.accessioned |
2019-06-24T20:37:29Z |
|
dc.date.available |
2019-06-24T20:37:29Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.citation |
GAVRILUŢA, Vadim, GUŞUILĂ, Gheorghe, GHICAVÎI, Victor. Aspecte ale acţiunii hipolipemiante a preparatului Doresan. In: Anale ştiinţifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 9-a. Chişinau: СEP Medicina, 2013, Vol. 1: Probleme medico-biologice şi farmaceutice, pp. 239-243. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/2576 |
|
dc.description |
Catedra Farmacologie şi Farmacologie clinică |
en_US |
dc.description.abstract |
Drug preparation "Doresan" is a mixture of grape seed oil and pumpkin seed oil in a ratio
of 1:1. The combination of the oils allowed to obtain a composition with a high content of
indispensable polyunsaturated fatty acids and tocopherol. Lipid-lowering action of this
composition is based on the content of tocopherol, which is an antioxidant that inhibits lipid
peroxidation by molecular oxygen and the content of polyunsaturated fatty acids (oleinic linoleic
- omega 6 linolenic - omega 3). The main mechanisms are incriminated is inhibition of
lipogenesis, stimulation of diacylglycerol acyltransferase and beta-oxidation and degradation of
apolipoprotein B, resulting in a reduction in the secretion of triglycerides and low density
lipoprotein. As a result it lowers the plasma cholesterol, increases its content in the bile and
intestinal contents and increases its catabolism in the liver.
Preparatul „Doresan” este un amestec a uleiului din seminţe de struguri cu ulei din seminţe
de dovleac în proporţie de 1:1. Asocierea acestor uleiuri a permis obţinerea unei compoziţii cu
un conţinut înalt de tocoferol şi acizi graşi polinesaturaţi indispensabili. Acţiunea hipolipemiantă
a acestei compoziţii este bazată pe conţinutul de tocoferol, care este un antioxidant ce inhibă
peroxidarea lipidică de către oxigenul molecular şi pe conţinutul de acizii graşi polinesaturaţi
(oleinic, linoleic – omega 6, linolenic - omega 3). Principalele mecanisme incriminate sunt
inhibarea lipogenezei, diacilglicerol-aciltransferazei şi stimularea beta-oxidării şi degradării
apolipoproteinei B, cu reducerea ratei de secreţie a trigliceridelor şi lipoproteinelor cu densitate
joasă. Ca rezultat scade nivelul plasmatic al colesterolului, creşte conţinutul lui în bilă şi
conţinutul intestinal, se intensifică catabolismul lui la nivel hepatic. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
CEP "Medicina" |
en_US |
dc.subject |
Doresan |
en_US |
dc.subject.mesh |
Anticholesteremic Agents |
en_US |
dc.subject.mesh |
Cholesterol |
en_US |
dc.title |
Aspecte ale acţiunii hipolipemiante a preparatului Doresan |
en_US |
dc.title.alternative |
Aspects of the hypolipidemic action of Doresan |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |