Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Identificarea şi dozarea acidului ascorbic în pseudofructe de măceş (Rosae caninae fructus) din diferite zone ale Republicii Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author Cojocaru-Toma, Maria
dc.contributor.author Eni, Veronica
dc.date.accessioned 2019-06-24T21:12:54Z
dc.date.available 2019-06-24T21:12:54Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation COJOCARU-TOMA, Maria, ENI, Veronica. Identificarea şi dozarea acidului ascorbic în pseudofructe de măceş (Rosae caninae fructus) din diferite zone ale Republicii Moldova. In: Anale ştiinţifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 9-a. Chişinau: СEP Medicina, 2013, vol. 1: Probleme medico-biologice şi farmaceutice, pp. 408-411. en_US
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/2674
dc.description Catedra Farmacognozie şi Botanică farmaceutică, Centrul de Cultivare a Plantelor Medicinale USMF “Nicolae Testemiţanu” en_US
dc.description.abstract Rosehip can be considered as being a part of the plant panacea. Rosehip is a rich source of vitamin C and malic and citric acid which are present in rosehips are help to stabilize vitamin C. Rosehip is an anti-anemic, fortified, mineralizing and refreshing and an excellent tonic, which increases the human body resistance and ensures the proper functioning of brain, liver, cardiovascular system, by using of vitamins, trace elements and flavonoids. Identification and determination of ascorbic acid was performed according to monography Pharmacopoeics (thin layer chromatography and determination by titrimetry). The dozing of ascorbic acid indicates that rosehip berries are rich in vitamin C in sunny areas: in the southern areas the ascorbic acid content is at highest and reaches up to 0.22%, in the central part is of 0.18% and in the north respectively of 0.16%., which allows us to conclude that the content of ascorbic acid in rose hips depends on a number of factors, including the intensity of solar illumination. Pseudofructele de măceş sunt o sursă bogată de vitamina C, iar acidul malic şi citric, present în produsul vegetal, contribuie la stabilizarea vitaminei C. Măceşul reprezintă un excelent tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant și revigorant, crește rezistenţa organismului şi asigură o bună funcţionare a ficatului şi sistemului cardiovascular, prin conţinutul de vitamine, microelemente şi flavonoide. Identificarea şi dozarea acidului ascorbic s-a efectuat conform prevederilor Farmacopeece (identificare prin cromatografie pe strat subţire şi dozare prin titrimetrie). Dozarea acidului ascorbic denotă că fructele de măceş sunt mai bogate în vitamina C în zonele mai însorite: în zona sudică conţinutul de acid ascorbic este cel mai înalt, atinge 0,22%, în zona de centru constituie 0,18% şi în zona de nord, respectiv - 0,16%, ce ne permite să concluzionăm că conţinutul acidului ascorbic în pseudofructele de măceş depinde de un şir de factori, inclusiv şi de intensitatea iluminării solare. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher CEP Medicina en_US
dc.subject rosa canina fruits en_US
dc.subject.mesh Moldova en_US
dc.subject.mesh Ascorbic Acid - chemistry en_US
dc.subject.mesh Rosales - chemistry en_US
dc.title Identificarea şi dozarea acidului ascorbic în pseudofructe de măceş (Rosae caninae fructus) din diferite zone ale Republicii Moldova en_US
dc.title.alternative Identification and determination of ascorbic acid in rose hips (ROSAE CANINAE FRUCTUS) in different parts of Republic of Moldova en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics