dc.identifier.citation |
COJOCARU-TOMA, Maria, ENI, Veronica. Identificarea şi dozarea acidului ascorbic în pseudofructe de măceş (Rosae caninae fructus) din diferite zone ale Republicii Moldova. In: Anale ştiinţifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 9-a. Chişinau: СEP Medicina, 2013, vol. 1: Probleme medico-biologice şi farmaceutice, pp. 408-411. |
en_US |
dc.description.abstract |
Rosehip can be considered as being a part of the plant panacea. Rosehip is a rich source
of vitamin C and malic and citric acid which are present in rosehips are help to stabilize vitamin
C. Rosehip is an anti-anemic, fortified, mineralizing and refreshing and an excellent tonic,
which increases the human body resistance and ensures the proper functioning of brain, liver,
cardiovascular system, by using of vitamins, trace elements and flavonoids.
Identification and determination of ascorbic acid was performed according to
monography Pharmacopoeics (thin layer chromatography and determination by titrimetry). The
dozing of ascorbic acid indicates that rosehip berries are rich in vitamin C in sunny areas: in the
southern areas the ascorbic acid content is at highest and reaches up to 0.22%, in the central part
is of 0.18% and in the north respectively of 0.16%., which allows us to conclude that the content
of ascorbic acid in rose hips depends on a number of factors, including the intensity of solar
illumination.
Pseudofructele de măceş sunt o sursă bogată de vitamina C, iar acidul malic şi citric,
present în produsul vegetal, contribuie la stabilizarea vitaminei C. Măceşul reprezintă un
excelent tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant și revigorant, crește rezistenţa
organismului şi asigură o bună funcţionare a ficatului şi sistemului cardiovascular, prin
conţinutul de vitamine, microelemente şi flavonoide.
Identificarea şi dozarea acidului ascorbic s-a efectuat conform prevederilor Farmacopeece
(identificare prin cromatografie pe strat subţire şi dozare prin titrimetrie). Dozarea acidului
ascorbic denotă că fructele de măceş sunt mai bogate în vitamina C în zonele mai însorite: în
zona sudică conţinutul de acid ascorbic este cel mai înalt, atinge 0,22%, în zona de centru
constituie 0,18% şi în zona de nord, respectiv - 0,16%, ce ne permite să concluzionăm că
conţinutul acidului ascorbic în pseudofructele de măceş depinde de un şir de factori, inclusiv şi
de intensitatea iluminării solare. |
en_US |