Introducere. Sindromul metabolic (SM) reprezintă o constelaţie de dereglări metabolice, caracterizată prin insu-linorezistenţă (IR), hiperglicemie, dislipidemie, obezitate centrală şi hipertensiune arterială, determinate de factori genetici, dietă şi stres. Studiile menţionează importanţa dietei în gestionarea SM. Scop şi obiective. Cercetarea impactului alimentaţiei moderne asupra dezvoltării dislipidemiei la pacienţii cu sindrom metabolic şi prevenirea dezvoltării lui prin schimbarea obiceiurilor alimentare. Material şi metode. Au fost analizate articole ştiinţifice din bazele de date PubMed, Frontiers, National Library of Medicine şi Elsevier, pentru a investiga rolul dietei în evoluţia dislipide-miei din SM. Studiile includ cercetări clinice, meta-analize şi review-uri recente, oferind o perspectivă complexă asupra mecanismelor biochimice şi patogenia dislipidemiei. Rezultate. Alimentaţia modernă, bogată în carbohidraţi rafinaţi şi alimente procesate, determină spike-uri glicemice repetate, care epuizează celulele p-pancreatice şi duc la hiperinsulinism şi insulinorezistenţă. Iniţial apare hiperin-sulinismul compensator, ce stimulează sinteza hepatică de trigliceride şi VLDL. Hiperlipemia exacerbează IR periferică care contribuie la scăderea activităţii lipoproteinlipazei şi diminuarea catabolismului trigliceridelor. Ca urmare se creează un cerc vicios care contribuie la instalarea dis-lipidemiei (creşterea trigliceridelor, scăderea HDL-coles-terolului, apariţia LDL mici şi dense) şi agravarea riscului cardiovascular. Concluzii. Consumul excesiv de glucide rafinate şi alimentele procesate din dieta modernă contribuie la instalarea dislipidemiei caracteristice sindromului metabolic. Modificarea precoce a regimului alimentar este crucială pentru prevenţia tulburărilor metabolice şi reducerea riscului cardiovascular asociat.
Introduction. Metabolic syndrome (MS) is a constellation of metabolic disorders, characterized by insulin resistance (IR), hyperglycemia, dyslipidemia, central obesity and hypertension, determined by genetic factors, diet and stress. Studies mention the importance of a diet in the management of Metabolic syndrome. Objective. Research on the impact of modern nutrition on the development of dyslipidemia in patients with metabolic syndrome and prevention of its development by changing eating habits. Material and methods. Scientific articles from the PubMed, Frontiers, National Library of Medicine and Elsevier databases were analyzed to investigate the role of diet in the evolution of dyslipid-emia in MS. The studies include clinical research, meta-analyses and reviews, providing a complex perspective on biochemical mechanisms and the pathogenesis of dyslipidemia. Results. Modern diet, rich in refined carbohydrates and processed foods, causes repeated glycemic spikes, which deplete pancreatic p-cells and lead to hyperinsulinism and insulin resistance. Initially, compensatory hyperinsulinism occurs, which stimulates hepatic synthesis of triglycerides and VLDL. Hyperlipemia exacerbates peripheral IR, which contributes to decreased lipoprotein lipase activity and decreased triglyceride catabolism. As a result, a vicious circle is created that contributes to the development of dyslipid-emia (increased triglycerides, decreased HDL-cholesterol, presence of small and dense LDL) and the worsening of cardiovascular risk. Conclusion. Excessive consumption of refined carbohydrates and processed foods in the modern diet contributes to the development of dyslipidemia characteristic of MS. Early modification of the diet is crucial for the prevention of metabolic disorders and the reduction of the associated cardiovascular risk.