dc.identifier.citation |
REVENCO, Valeriu, OCHIŞOR, Viorica. et al. Metode actuale de apreciere a obezităţii şi impactul lor asupra maladiilor cardio-vasculare. In: Anale Științifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 9-a. Chișinău: CEP Medicina, 2008, vol. 3: Probleme actuale în medicina internă, pp. 28-31. |
en_US |
dc.description.abstract |
In this study were examined 119 patients with arterial hypertension in association with obesity in concordance with obesity particularities established with body mass index (BMI) and waist circumference (WC). The study reveals that BMI and WC had direct correlations with a jeun imunoreactive insulin (p<0.01 and p <0.001), a jeun C peptide (p<0.05 and p<0.01). BMI had a direct correlation with C peptide level after FPGT (p<0.001), total cholesterol (p<0.05) and LDL cholesterol (p<0.05). WC had a direct correlation with a jeun glicemia (p<0.001), glicemia after FPGT (p<0.001), IRI after FPGT (p<0.01) and TGL (p<0.001). WC seems to have a correlation with glucide metabolism and from lipid spectrum with triglycerides and BMI correlate significantly with lipid spectrum and from glucide spectrum with insulin and C peptide.
Au fost evaluaţi 119 pacienţi cu hipertensiune arterială în asociere cu obezitate în funcţie de particularităţile obezităţii apreciate prin indicele masei corporale (IMC) şi circumferinţa taliei (CT). Studiul a constatat că atât IMC cât şi CT au avut corelaţii directe cu unii indici ai spectrului glucidic: insulina imunoreactivă a jeun (respectiv p<0,01 şi p<0,001), C peptida a jeun (respectiv p<0,05 şi p<0,01). IMC a avut o corelaţie directă cu nivelul de C peptidă după TTGO ( p<0,001), Co total (p<0,05) şi LDL colesterol (p<0,05). CT a avut o corelaţie directă cu glicemia a jeun (p<0,001), glicemia după TTGO (p<0,001), IIR după TTGO ( p<0,01) şi nivelul de TGL ( p<0,001). CT corelează cu metabolismul glucidic şi din spectrul lipidic – cu trigliceridele, în timp ce IMC corelează cu spectrul lipidic şi din metabolismul glucidic – cu insulina şi C peptida. |
en_US |