Abstract:
Introducere. Infecțiile bacteriene cauzate de Escherichia coli (E.coli) sunt frecvent
întâlnite în creșterea păsărilor, care implică o diversitate complexă de manifestări clinice,
fapt pentru care este una din cele mai des infecții raportate. Tratamentele necesare pentru
controlul infecțiilor bacteriene presupun utilizarea antimicrobienelor, începând din primele
zile de creștere a puilor, ceea ce contribuie la dezvoltarea izolatelor rezistente. Ulterior aceste
bacterii pot produce enzime beta-lactamaze cu spectru extins (BLSE), care reduc eficacitatea
antimicrobienelelor utilizate în avicultură.
Scop. Stabilirea incidenței tulpinilor de E.coli producătoare de BLSE la puii de carne
crescuți în sistem intensiv, în urma utilizării profilactice a antimicrobienelor.
Material și metode. Cercetările s-au efectuat la puii de carne, hibridul Ross 308, cu
vârstele de 7, 14 și 28 de zile, de la care au fost prelevate în total 45 de tampoane cloacale (15
de la fiecare categorie) pentru identificarea și izolarea tulpinilor de E.coli. Identificarea
izolatelor bacteriene de E.coli producătoare de BLSE s-a efectuat prin intermediul testelor
de sinergie cu disc dublu (DDST), conform recomandărilor Institutului de Standarde Clinice
și de Laborator (CLSI), prin compararea zonelor de inhibiție a culturilor bacteriene în cazul
utilizării discurilor de Ceftazidimă (CAZ 30 μg) și Ceftazidimă/Acid clavulanic (CAC 30/10
μg). Rezultatul s-a considerat pozitiv, atunci când zona de inhibiție din jurul discului cu
Ceftazidimă/Acid clavulanic a fost de 5 mm sau mai mare în diametru față de zona de
inhibiție din jurul discului cu Ceftazidimă.
Rezultate. Incidența izolatelor de E.coli din totalul probelor a constituit 71,1% (32/45), cea
mai mare fiind la puii cu vârsta de 28 de zile - 86,7% (13/15), urmată de puii de 14 zile -
73,3% (11/15) și de 7 zile- 53,3% (8/15). În urma efectuării testelor DDST asupra tulpinilor
de E.coli, au fost identificate 34,3% (11/32) de izolate de E.coli producătoare de BLSE. Cele
mai multe izolate producătoare de BLSE s-au identificat la puii cu vârsta de 28 de zile -46,1%
(6/13), urmate de puii cu vârsta de 14 zile - 27,2%(3/11) și puii cu vârsta de 7 zile - 25% (2/8).
Distribuția în funcție de vârsta puilor arată o tendință de creștere a prevalenței tulpinilor
BLSE pozitive odată cu vârsta, deși E. coli este prezentă la toate grupele de vârstă, proporția
de izolate producătoare de BLSE crește semnificativ spre finalul perioadei de creștere.
Concluzii. Incidența sporită a bacteriilor producătoare de BLSE la puii de carne reduc
semnificativ opțiunile pentru tratamentul eficient al infecțiilor bacteriene. Astfel, existența
tulpinilor producătoare de BLSE la păsările vii și în produsele obținute de la acestea
reprezintă un risc atât pentru sănătatea animalelor, cât și pentru sănătatea publică.