| dc.contributor.author | Guragata, Ana | |
| dc.contributor.author | Jivalcovschi, Ala | |
| dc.contributor.author | Macaleţ, Tatiana | |
| dc.contributor.author | Martalog, Petru | |
| dc.contributor.author | Cenuşa, Florin | |
| dc.date.accessioned | 2019-06-26T00:36:41Z | |
| dc.date.available | 2019-06-26T00:36:41Z | |
| dc.date.issued | 2012 | |
| dc.identifier.citation | GURAGATA, Ana, JIVALCOVSCHI, Ala et al. Particularităţile clinico-evolutive ale celiachiei la copii de vărstă fragedă. In: Anale Ştiințifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 13-a. Chișinău: CEP Medicina, 2012, vol. 5: Probleme actuale ale sanatatii mamei si copilului, pp. 295-299 | en_US |
| dc.identifier.uri | https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/5107 | |
| dc.description | Departamentul Pediatrie USMF „Nicolae Testemiţanu” Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Em.Coţaga” | en_US |
| dc.description.abstract | The work represents a retrospective study of a group of 28 children with celiac disease. Delayed diagnosis of celiac disease at the age of three was observed in 1% of patients. Nutritional peculiarities, such as intake of gluten-containing food wheat, cereals porridge were detected. Gluten-free diet in treatment of infants with celiac disease increased then weight within two weeks. Lucrarea prezintă un studiu retrospectiv a unui lot de 28 copii cu boala celiacă. Diagnosticul tardiv către vârsta de trei ani a fost confirmat la 1% din cazuri. Erorile alimentare cu introducerea produselor cu conţinut înalt de gluten: paste făinoase, terciuri din cereale, au fost detectate. Dieta agliadinică a sporit creşterea ponderală a copiilor cu boala celiacă în două săptămâni. | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | CEP Medicina | en_US |
| dc.title | Particularităţile clinico-evolutive ale celiachiei la copii de vărstă fragedă | en_US |
| dc.title.alternative | Clinical and evolutional peculiarities of the celiac disease in early childhood | en_US |
| dc.type | Article | en_US |