Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău

Show simple item record

dc.contributor.author Cernelea, Natalia
dc.contributor.author Rîmiş, Constantin
dc.contributor.author Chirlici, Alexei
dc.date.accessioned 2019-06-26T15:03:33Z
dc.date.available 2019-06-26T15:03:33Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation CERNELEA, Natalia, RÎMIŞ, Constantin, CHIRLICI, Alexei. Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău. In: Anale Științifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 14-a. Chișinău: CEP Medicina, 2013, vol. 2: Probleme actuale de sănătate publică şi management, pp. 120-124. en_US
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6297
dc.description Catedra Igienă a USMF „Nicolae Testemiţanu” Centrul de Sănătate Publică Municipal Chişinău en_US
dc.description.abstract It was studied the outbreaks of food poisoning, both microbial and non-microbial origin occurred in Chisinau municipality over the last period of 10 years (2003 -2012). It was established, that they were recorded annually. The share of the food samples that didn’t meet the current standards had a tendency to decreasing. There were determined the main offending food-stuffs, factors and conditions that favored the appearance of diseases. The analysis of the obtained results allows the developing of a plan of measures for prevention of food poisoning. Au fost studiate izbucnirile de intoxicaţii alimentare, atât de origine microbiană, cât şi nemicrobiană, care au avut loc în municipiul Chişinău pe parcursul ultimei perioade de 10 ani(2003-2012). S-a constatat, că acestea se înregistrau anual. Cota-parte a probelor de alimente, care n-au corespuns standardelor în vigoare, a avut tendinţa spre scădere. Au fost determinate principalele produse alimentare incriminate, factorii şi condiţiile, care au favorizat apariţia maladiilor. Analiza rezultatelor obţinute permite elaborarea unui plan de măsuri de prevenire a intoxicaţiilor alimentare. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher CEP "Medicina" en_US
dc.subject Chisinau en_US
dc.subject.mesh Foodborne Diseases en_US
dc.subject.mesh Foodborne Diseases - prevention and control en_US
dc.subject.mesh Disease Outbreaks en_US
dc.subject.mesh Disease Outbreaks - prevention and control en_US
dc.title Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău en_US
dc.title.alternative The comparative hygienic evaluation of the food poisoning outbreaks in relation to the inoffensiveness of food - stuffs in Chişinău municipality en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics