Statusul nutriţional şi starea de sănătate înainte şi în primele 2 luni de sarcină influenţează dezvoltarea embrionului
şi riscul de complicaţii în timpul sarcinii. Obiectivele nutriţiei în sarcină sunt: naşterea unui copil sănătos cu greutate
normală, cu riscuri minime pentru sănătatea mamei; creşterea corespunzătoare în greutate a gravidei; aport caloric,
de vitamine şi minerale suplimentar pentru gravidă; înţelegerea necesarului nutriţional modificat din cursul sarcinii.
Nutriţia maternă înainte / în timpul sarcinii influenţează evoluția sarcinii; dezvoltarea fetală; dezvoltarea copilului în
primii ani de viață, precum şi viaţa adultului. Nutriţia în sarcină depinde de: statusul economic, mediul social /cultural,
obiceiurile alimentare ale femeii. Dieta maternă în sarcină influențează direct creşterea fetală, marimea şi sănătatea
nou-născutului. O dietă inadecvată în sarcină afectează sănătatea mamei, creşte riscul de complicaţii (naştere laborioasă,
deces), afectează sănătatea copilului în perioada de sugar şi mica copilărie, conducând la anemie, rahitism,
imunitate scăzută şi infecții. O femeie bine nutrită are complicaţii puţine/rare în sarcină şi risc scăzut de prematuritate.
Alimentația unei femei însărcinate diferă de cea a populației generale. Nevoile energetice suplimentare sunt necesare
dezvoltării fătului şi anexelor sale (2200 – 2900 kcal/zi în total), dar proporţia de proteine, glucide, lipide rămâne aproximativ
aceeași. Câştigul ponderal trebuie să permită: naşterea unui copil cu stare de sănătate bună, cu greutatea de
3.1-3.6 kg, evitarea unui surplus de greutate maternal după sarcină, reducerea riscului de boli cronice la copil.
Concluzii. Sănătatea fătului depinde de statusul nutriţional al mamei înainte şi în timpul sarcinii. O femeie bine
nutrită înainte de concepţie intră în sarcină cu rezerve de nutrienţi care acoperă nevoile fătului, fără a afecta sănătatea
mamei. O femeie bine nutrita înseamnă un copil sănătos.
The nutritional status and health status before and during the first 2 months of pregnancy influence the development
of the embryo and the risk of complications during pregnancy. The goals of nutrition in pregnancy are: the birth of a
healthy child of normal weight, with minimal risks to the mother’s health; appropriate increase in pregnancy weight;
caloric intake, vitamins and minerals in addition to pregnancy; understanding of the nutritional needs modified during
pregnancy. Maternal nutrition before / during pregnancy influences the evolution of pregnancy; fetal development;
the development of the child in the first years of life, as well as the life of the adult. Pregnancy nutrition depends on:
economic status, social / cultural environment, women’s eating habits. The maternal diet in pregnancy influences the
direct creation of the fetus, the size and health of the newborn. An inadequate diet in pregnancy affects the health of the
mother, the risk of complications (labor births, deeds), affects the health of the child during sugar and early childhood,
leading to anemia, rickets, low immunity and infectious. A well-nourished woman has few / rare complications in pregnancy
and low risk of prematurity. The diet of a pregnant woman differs from that of the general population. The additional
energy needs are necessary for the development of the fetus and its attachments (2200 – 2900 kcal / day in total),
but the proportion of proteins, carbohydrates, lipids remains approximately the same. The weight gain must allow: the
birth of a child in good health, weighing 3.1-3.6 kg, avoiding an excess of maternal weight after pregnancy, reducing
the risk of chronic diseases in the child. Conclusions. The health of the fetus depends on the nutritional status of the
mother before and during pregnancy. A well-nourished woman before conception is in charge of nutrient reserves that
cover the needs of the fetus, without affecting the health of the mother. A well-nourished woman means a healthy child.