Abstract:
Introducere: Macrosomia este definită ca greutatea nou-născutului ce constituie 4000 gr. şi mai mult (până la 4999gr) la naştere. Prevalenţa macrosomiei în lume este de 10%. Acest fenomen obstetrical este asociat cu dereglări metabolice materne, diabet gestaţional, obezitate, etc. Semne clinice obstetricale caracteristice pentru macrosmie fundul uterin ≥40cm, circum-ferinţa abdomenului matern ≥100cm. Antecedente de macrosomie: în familie, în naşterile precedente, constituţia personală sau a partenerului, etc. Macrosomia frecvent este asociată cu complicaţii antepartum, intrapartum, postpartum şi neonatale imediate şi/sau la distanţă.
Scopul lucrării. Studierea modului de naştere şi tipul complicaţiilor materno-fetale cu feţi macrosomi, şi care au fost date clinice, paraclinice ce au diagnosticat acestă stare obstetricală.
Material şi metode. Au fost studiate retrospectiv 1550 de naşteri cu făt macrosom din trei maternităţi din Chişinău, Republica Moldova.
Rezultate. Determinantele materne cum ar fi: obezitatea, ados ponderal în sarcină ≥ 15kg, diabet zaharat, anamneză de macrosomie. Naşterea prin operaţia cezariană s-a constat într-un număr considerabil de cazuri. Iar complicaţiile materne au o frecvenţă crescută (laceraţiile de tract genital de grad 2,3; travaliu prelungit; hemoragie postpartum,
disproporţie feto pelvină, etc.) la fel şi complicaţiile fetale (distocie de umeraşi, naştere asistată, leziuni de diferit grad a blexului brahial, ruptură de claviculă, asfixie fetală).
Concluzii: Naşterea cu făt macrosom se asociază cu o rată crescută de operaţie cezariană, în caz de naştere naturală creşte probabilitatea complicaţii materno-fetale. Necesitatea elaborării de noi formule de diagnostic al macrosomiei prin examen obstetrical si ultrasonografic.
Description:
Catedra de obstetrică şi ginecologie nr. 1, Catedra de obstetrică şi ginecologie nr. 2, Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova