Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Chemical study of three genotypes of Hyssopus officinalis l. cultivated in the Republic of Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author Benea, Anna
dc.contributor.author Pompuș, Irina
dc.contributor.author Ciobanu, Cristina
dc.contributor.author Ungureanu, Ion
dc.contributor.author Ciobanu, Nicolae
dc.contributor.author Cojocaru-Toma, Maria
dc.date.accessioned 2021-11-26T13:29:39Z
dc.date.available 2021-11-26T13:29:39Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation BENEA, Anna, POMPUȘ, Irina, CIOBANU, Cristina, UNGUREANU, Ion, Ciobanu, Nicolae, et al. Chemical study of three genotypes of Hyssopus officinalis l. cultivated in the Republic of Moldova = Studiul biochimic la genotipurile de Hyssopus officinalis l. din Republica Moldova. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 430. ISBN 978-9975-82-223-7. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-82-223-7
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18765
dc.description Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale, USMF „Nicolae Testemiţanu” en_US
dc.description.abstract Background. H. officinalis L. - medicinal, culinary plant widespread in Europe and Asia. The main phenolic compounds are flavonoids and hydroxycinnamic acids, with carminative, tonic, antiseptic, expectorant and antitussive properties. Objective of the study. Chemical study of plant products and dry extracts obtained from aerial parts of H. officinalis genotypes from the collection of SPCFMP. Material and Methods. The aerial parts of 3 genotypes of H. officinalis (cyaneus, ruber, albus) were collected. The dried extracts were obtained by fractional maceration with shaking. Phenolic compounds were identified by thin layer chromatography. The total phenolic acids with Arnow reagent and the total polyphenols with Folin-Ciocalteu reagent were determined spectrophotometrically. Results. Were identified rutozide (Rf = 0,93), caffeic (Rf = 0,21) and chlorogenic (Rf = 0,47) acids in dried extracts obtained from Hyssopi herba with white, pink and blue flowers. The maximum concentration of hydroxycinnamic acids was in the plant product and dry extract of H. officinalis (albus) - 1.48 and 3.01 mg/g, followed by H. officinalis (ruber) - 1.19 and 2.92 mg/g and H. officinalis (cyaneus) - 1.015 and 2.85 mg/g. The total polyphenols were higher in the dried extract of Hyssopi herba with blue flowers (39,06 mg/g), followed by the dried extracts of Hyssopi herba with white flowers (36,11 mg/g) and Hyssopi herba with pink flowers (33,08 mg/g). Conclusion. H. officinalis (cyaneus, ruber and albus) grown in the Republic of Moldova are important sources of active substances of medicinal interest, but require several biochemical studies to confirm their therapeutic potential. Research was carried out within the framework of the State Programme Project number 20.80009.8007.24. en_US
dc.description.abstract Introducere. H. officinalis L. – plantă medicinală, culinară răspândită în Europa și Asia. Principalii compuși fenolici sunt flavonoidele și acizii hidroxicinamici, cu proprietăți carminative, tonice, antiseptice, expectorante și antitusive. Scopul lucrării. Studiul chimic al produselor vegetale și extractelor uscate obținute din părțile aeriene la genotipuri de H. officinalis din colecția CȘPDPM. Materiale şi metode. S-au colectat părțile aeriene la 3 genotipuri de H. officinalis (cyaneus, ruber, albus). Extractele uscate s-au obținut prin macerarea fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin cromatografie pe strat subțire. Conținutul total de acizi fenolici cu reactivul Arnow și totalul de polifenoli cu reactivul Folin-Ciocalteu s-a determinat spectrofototometric. Rezultate. În extractele uscate din Hyssopi herba cu flori albe, roz și albastre s-a identificat rutozida (Rf = 0,93), acizii cafeic (Rf = 0,21) și clorogenic (Rf = 0,47). Concentrația maximă de acizi hidroxicinamici a fost în produsul vegetal și extractul uscat de H. officinalis (albus) – 1,48 și 3,01 mg/g, urmat de H. officinalis (ruber) - 1,19 și 2,92 mg/g și de H. officinalis L. (cyaneus) – 1,015 și 2,85 mg/g. Totalul de polifenoli s-a dovedit mai înalt în extactul uscat din Hyssopi herba cu flori albastre (39,06 mg/g), urmat de extactele uscate din Hyssopi herba cu flori albe (36,11 mg/g) și Hyssopi herba cu flori roz (33,08 mg/g). Concluzii. H. officinalis L. (cyaneus, ruber şi albus) cultivate în R. Moldova sunt surse importante de substanțe active de interes medicinal, dar necesită mai multe studii biochimice pentru a confirma potențialul lor terapeutic. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.8007.24. en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 en_US
dc.subject Hyssopus officinalis L. en_US
dc.subject genotypes en_US
dc.subject hydroxycinnamic acids en_US
dc.subject polyphenols en_US
dc.title Chemical study of three genotypes of Hyssopus officinalis l. cultivated in the Republic of Moldova en_US
dc.title.alternative Studiul biochimic la genotipurile de Hyssopus officinalis l. din Republica Moldova en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics