Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment

Show simple item record

dc.contributor.author Cimpoi, Aurelia
dc.contributor.author Prichici, Victoria
dc.date.accessioned 2021-11-30T11:34:08Z
dc.date.available 2021-11-30T11:34:08Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation CIMPOI, Aurelia, Prichici, Victoria. Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment = Sinteza lactozei - mecanismul, reglarea, rolul biomedical, dereglările și tratamentul lor. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: abstract book. Chișinău: [s. n.], 2021, p. 55. ISBN 978-9975-82-223-7. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-82-223-7
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/ABSTRACT-BOOK-Culegere-de-rezumate_21_10.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18873
dc.description Department of Biochemistry and Clinical Biochemistry, Nicolae Testemitanu SUMP en_US
dc.description.abstract Background. Lactose is an organic compound, a carbohydrate found in milk. Dairy foods are popular for their pleasant taste and for their contribution in maintaining and improving consumer’s health. Lactose is present in 3 main forms, lactulose, lactitol, lactobionic acid, used in medical treatment. Objective of the study. The goal of the study is the actualization and enriching of knowledge via lactose intolerance, also about its role in deregulation in body’s function ant the adequate treatment. Material and Methods. As support for the research were used university literature, Biochimiemedicală, author L. Lîsîi, and auxiliary literature Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts and vitamins edited by P. F. Fox. There were also used a diversity of online informative platforms. Results. Worldwide approximately 76% of population has lactose intolerance, a disorder characterized by the inability to digest and absorb lactose, with clinical symptoms at the level of gastrointestinal tract. Depending of the quantity of lactose that is tolerated, there are different forms of intolerance, light intolerance (8-10 grams) medium intolerance (due to 1 gram) and severe form (absolute lack of tolerance). Each form requires a specific food ratio that should be consumed to respect the body’s needs and to avoid excesses. Judging by the enzymatic deficiency there are 3 main forms of lactose intolerance: congenital, primary and secondary lactose intolerance. Conclusion. Lactose intolerance is not just a simple state of discomfort, but an inflammatory syndrome that affects the adequate function of digestive, immune and endocrine system. The diagnose made on time, and the approach of a heathy lifestyle could prevent the possible complications. en_US
dc.description.abstract Introducere. Lactoza este un compus organic, o glucidă întâlnită în lapte. Produsele lactate sunt populare datorită menţinerii şi îmbunătăţirii stării de sănătate. Lactoza este prezentă în 3 forme: lactuloza, lactitolul și acidul lactobionic, produșii cărora pot fi utilizați în scop terapeutic. Scopul lucrării. Scopul lucrării constă în dezvoltarea cunoștințelor cu privire la inovațiile și ultimele date actualizate despre lactoză, rolul acesteia, dereglările care le produce în organism și tratamentul acestora. Material și Metode. Ca suport pentru cercetare a fost utilizată literatura universitară - Biochimie medicală, autor L. Lîsîi, precum și literatura auxiliară Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts and vitamins editată de P. F. Fox. Suplimentar au fost implicate diverse platforme informative on-line. Rezultate. În lume, circa 76% din populație are intoleranță la lactoză. Este o afecțiune caracterizată prin incapacitatea de a digera și de a absorbi lactoza, manifestată clinic prin simptome gastrointestinale. În funcție de cantitatea de lactoză tolerată, se deosebesc diverse forme, cea ușoară (8-10g), medie (până la 1g) și severă (lipsă completă de toleranță). Fiecare dintre acestea necesită un anumit raport al alimentelor, care trebuie consumate, pentru a respecta normele și, totodată, de evitare a abuzurilor. Din punct de vedere al cauzei deficitului enzimatic se descriu 3 forme de intoleranță la lactoză: congenitală, primară și secundară. Concluzii. Intoleranța la lactoză nu este o simplă stare de disconfort, ci un sindrom inflamator, care afectează buna funcționare a sistemului digestiv, a celui imunitar și endocrin. Diagnosticul precoce și abordarea unui mod de viață adecvat, poate preveni apariția complicațiilor. en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021 en_US
dc.subject lactose en_US
dc.subject lactitol en_US
dc.subject lactulose en_US
dc.title Mechanism of lactose synthesis, regulation, biomedical role, deregulation and treatment en_US
dc.title.alternative Sinteza lactozei - mecanismul, reglarea, rolul biomedical, dereglările și tratamentul lor en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics