Background. Lactose is an organic compound, a carbohydrate found in milk. Dairy foods are popular
for their pleasant taste and for their contribution in maintaining and improving consumer’s health.
Lactose is present in 3 main forms, lactulose, lactitol, lactobionic acid, used in medical treatment.
Objective of the study. The goal of the study is the actualization and enriching of knowledge via lactose
intolerance, also about its role in deregulation in body’s function ant the adequate treatment. Material
and Methods. As support for the research were used university literature, Biochimiemedicală, author
L. Lîsîi, and auxiliary literature Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume 3. Lactose, water, salts
and vitamins edited by P. F. Fox. There were also used a diversity of online informative platforms.
Results. Worldwide approximately 76% of population has lactose intolerance, a disorder characterized
by the inability to digest and absorb lactose, with clinical symptoms at the level of gastrointestinal tract.
Depending of the quantity of lactose that is tolerated, there are different forms of intolerance, light
intolerance (8-10 grams) medium intolerance (due to 1 gram) and severe form (absolute lack of
tolerance). Each form requires a specific food ratio that should be consumed to respect the body’s needs
and to avoid excesses. Judging by the enzymatic deficiency there are 3 main forms of lactose intolerance:
congenital, primary and secondary lactose intolerance. Conclusion. Lactose intolerance is not just a
simple state of discomfort, but an inflammatory syndrome that affects the adequate function of digestive,
immune and endocrine system. The diagnose made on time, and the approach of a heathy lifestyle could
prevent the possible complications.
Introducere. Lactoza este un compus organic, o glucidă întâlnită în lapte. Produsele lactate sunt
populare datorită menţinerii şi îmbunătăţirii stării de sănătate. Lactoza este prezentă în 3 forme:
lactuloza, lactitolul și acidul lactobionic, produșii cărora pot fi utilizați în scop terapeutic. Scopul
lucrării. Scopul lucrării constă în dezvoltarea cunoștințelor cu privire la inovațiile și ultimele date
actualizate despre lactoză, rolul acesteia, dereglările care le produce în organism și tratamentul acestora.
Material și Metode. Ca suport pentru cercetare a fost utilizată literatura universitară - Biochimie
medicală, autor L. Lîsîi, precum și literatura auxiliară Advanced Dairy Chemistry Volume 3: Volume
3. Lactose, water, salts and vitamins editată de P. F. Fox. Suplimentar au fost implicate diverse platforme
informative on-line. Rezultate. În lume, circa 76% din populație are intoleranță la lactoză. Este o
afecțiune caracterizată prin incapacitatea de a digera și de a absorbi lactoza, manifestată clinic prin
simptome gastrointestinale. În funcție de cantitatea de lactoză tolerată, se deosebesc diverse forme, cea
ușoară (8-10g), medie (până la 1g) și severă (lipsă completă de toleranță). Fiecare dintre acestea necesită
un anumit raport al alimentelor, care trebuie consumate, pentru a respecta normele și, totodată, de evitare
a abuzurilor. Din punct de vedere al cauzei deficitului enzimatic se descriu 3 forme de intoleranță la
lactoză: congenitală, primară și secundară. Concluzii. Intoleranța la lactoză nu este o simplă stare de
disconfort, ci un sindrom inflamator, care afectează buna funcționare a sistemului digestiv, a celui
imunitar și endocrin. Diagnosticul precoce și abordarea unui mod de viață adecvat, poate preveni apariția
complicațiilor.