Medicina Stomatologică 2008/ Nr. 3(8)

 

Recent Submissions

  • Unknown author (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Revista MEDICINA STOMATOLOGICĂ este o ediţie periodică cu profil știinţifico-didactic, în care pot fi publicate articole știinţifice de valoare fundamentală și aplicativă în domeniul stomatologiei ale autorilor din ţară ...
  • Гунько, Т. И. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Резюме В клинике изучена эффективность комплексного лечения зубочелюстных аномалий с применением магнитофореза 1%‑ного раствора хлористого лития. Показано, что предлагаемый метод лечения эффективен, поскольку позволяет ...
  • Silvia, Railean (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat În ultimul timp a fost depistat un număr dramatic de mare a cazurilor de plagiocefalee. În materialul ce urmează este prezentată sinteza a 20 cazuri de deformaţii a scheletului craniofacial la copii trataţi în ...
  • Stepco, Elena; Lupan, Ion (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Tratamentul fluorozei dentare este determinat de forma ei. Tratamentul general a inclus vitaminele antioxidante A,E,C şi gluconatul de calciu cu vita‑ mina D3. Trtamentul local în forma chestionabilă s‑a limitat ...
  • Хорошилкина, Ф.Я.; Чобанян, А.Г. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Резюме На основании изучения 90 боковых телерентгенограмм головы, полученных у 27 обследованных с физиологической окклюзией и 63 с дистоокклюзией в возрасте от 12 до 26 лет, определена частота встречаемости 9 типов ...
  • Chiriţa, Daniela (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Au fost selectaţi 15 pacienţi cu vîrsta între 37-80 de ani fără acuze caracteristice pentru galvanoză. Valoarea microcurenţilor nu este direct dependentă de numărul unităţilor protetice metalice.
  • Слабковская, А.Б.; Филиппова, В.С.; Баташвили, Р.М. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Резюме Нормальное положение моляров формирует физиологическую окклюзию, удерживает межальвеолярную высоту, обеспечивает адекватную жевательную функцию и устойчивые результаты ортодонтического лечения.
  • Постолаки, Александр (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat La baza metodei a fost pus principiul construirii unei figuri geometrice pe ortopantomograme, care demonstrează amplasarea primilor molari mandibulari unul faţă de altul, iar la lipsa lor - a molarilor doi, fapt ...
  • Хорошилкина, Ф.Я.; Чобанян, А.Г. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Резюме Обобщены результаты клинического обследования 63 пациентов с дистоокклюзией в возрасте от 12 до 30 лет , изучения их боковых телерентгенограмм головы по методам A. Hasund с применением приспособления «Kephalo - ...
  • Siminiuc, Victor (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2022)
    Rezumat Pe un lot de 43 pacienţi cu edentaţii parţiale, subtotale şi totale cu pregătire preprotetică a fost studiată ocluzia funcţională în dinamică. Pe parcursul studiului se demonstrează că presiunea (încărcarea) pe ...
  • Grigoriev, Vladimir Mihai (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat În timpul preparării ţesuturilor dure cu freze diamantinate de mărime mare a cristalelor, se formează microcrăpături, care pot duce la complicaţii postoperatorice. Cu ajutorul preparării finisante, noi micşorăm numărul ...
  • Calmaţui, Valeriu (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Lucrarea a urmat scopul testării eficienţei utilizării preparatului Desi Spray în tratamentul hipersensibilităţii dinţilor şi afecţiunilor paradonţiului la 126 pacienţi care au fost trataţi timp de 12 luni. ...
  • Gnatiuc, P. Ia.; Gnatiuc, E. V.; Năstase, C. I. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat În dependenţă de gradul de efecţiune sunt cunoscute 5 nivele de fluoroză. Una dintre ele este că dinţii din arcada inferioară sunt mai rar afectaţi de procesul eroziv şi distructiv al fluorozei.
  • Calmaţui, Valeriu (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Preparatul „Levobior“ cu acţiune antimicrobiană, citoprotectorie şi imunomodulatorie poate fi recomandat în tratamentul complex al formelor de periodontită apicală cronică şi cronică în stare de exacerbare.
  • Calin, Olga; Ichim, Seghei; Musteaţă, Arcadie (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Sistemul Universal ORMOCER - Admira a fost aplicat la 3874 de dinţi: carie dentară 3583 şi distrofii dentare 291 de dinţi.
  • Burlacu, Valeriu; Cartaleanu, Angela; Ursu, Elvira; Eni, Ana; Cuşnir, Anatol; Ojovan, Ala; Zagnat, Vasile; Curteanu, Luiza; Grosu, Elena (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat BioR‑terapia realizată la 153 pacienţi cu gingivită (110) şi parodontită (43) a manifestat efecte imunomodulante şi de regenerare locale şi generale.
  • Ichim, Lucian; Ghiorghe, Angela; Nunchievici, Iulia; Lăcătuşu, Ştefan (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Teoria infecţiei focale a fost o sursă de frustrare şi inspiraţie de‑a lungul timpului, atât în practica dentară cat şi în cercetare. Infecţia focală a fost implicată în diseminarea patogenilor în întreg organismul. ...
  • Pancenco, Anatolie (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat: În lucrare se descrie unele rezultate a studiului ce ţine de structura adresabilităţii pacienţilor ce au solicitat unităţile medicale stomatologice private. Scopul cercetării efectuate este de a elucida unele ...
  • Ojovan, Ala (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat: O condiţie a reuşitei actului medical în stomatologie, protecţiei personalului medical şi a pacienţilor reprezintă menţinerea impecabilă a suprafeţelor de lucru. Acest subiect se actualizează accentuat datorită ...
  • Munteanu, Ion (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    ezumat Şaizeci şi şapte persoane cu diverse forme de cardiopatii ce foloseau per‑ manent sau periodic anticoagulante au suportat 67 intervenţii stomatologi‑ ce, 8 din ele fiind urmate de complicaţii. În concluzie, ...

View more