Abstract:
Introducere.
Chirurgia plastică-este un domeniu foarte solicitat în secolul XXI. Cu toate avantajele chirurgiei plastice o problemă acută reprezintă manifestarea malpraxisului şi dimensiunea sa bioetică în cadrul acestui domeniu.
Scop.
Analiza aspectelor bioetice în chirurgia plastică. Indentificarea cauzelor malpraxisului şi metodelor de rezolvare a lor.
Materiale si metode.
A fost efectuat un studiu asupra cazurilor de malpraxis în chirurgia plastică în urmatoarele categorii: reconstructivă,cosmetica,cranio-facială. Sursele au fost selectate în baza de date PubMed. Obţinute au fost 174 articole medicale pe tematica respectivă.
Rezultate.
Pe baza articolelor medicale studiate este posibil să formulăm nişte cauze malpraxisului :examenarea neatentă sau incompletă a pacientului,operare neglijentă,caracteristici anatomice anormale ale pacientului,reacţie alergică neaşteptată.
Majoritatea chirurgilor acuzaţi de malpraxis au lucrat într-un cadru privat (156/174[90%]). Implicarea rezidenţilor a fost menţionată în doar 5 (3%] cazuri.Un studiu a demonstrat ca din 100 % de chirurgi implicaţi in malpraxis 64% au fost chirurgi plastici.
Au fost analizate principalele consecinţe etice şi medico-legale ale complicaţiilor, precum si actiunile corespunzatoare ale chirurgului plastician, abordările alternative ale eticii medicale, definirea limitărilor bioetice, principiile eticii medicale raportate la chirurgia plastică.
Concluzii.
Malpraxisul reprezintă o problemă foarte importantă şi întotdeauna relevantă în medicină, inclusiv în chirurgia plastică. Adoptarea noilor legi,colectarea datelor, crearea şi publicarea statisticii de malpraxis în chirurgia plastică va îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite în domeniul dat.