Introducere. Genul Galium L., cuprinde aproximativ 600 de specii întâlnite în întreaga
lume, dintre care peste o treime se găsesc în Europa, iar 20 vegetează pe teritoriul
Republicii Moldova. Speciile genului Galium se cunosc ca o sursă naturală de compuși
activi, printre care se numără: polifenoli, flavonoide, iridoide, saponine, substanțe
tanante, carotenoide și uleiuri volatile [1]. Galium verum a fost folosit ca sedativ, diuretic
și coleretic, precum și pentru a trata spasmele, guta, patologiile glandei tiroide; Galium
aparine se utilizează pentru a reduce infecțiile și inflamațiile, fiind eficient în tratarea
rănilor, arsurilor și bolilor de piele [2].
Scopul lucrării. Studiul fitochimic comparativ al polifenolilor și flavonoidelor din diferite
organe ale speciilor G. verum și G. aparine, colectate din flora spontană a Republicii
Moldova.
Material și metode. Extractele produselor recoltate de la G. verum și G. aparine (frunze,
flori, părți aeriene) au fost obținute prin macerare la rece (4oC), timp de 7 zile, respectând
raportul de 1:10, utilizând în calitate de extragent alcool etilic 60%. Determinarea
conținutului total de polifenoli s-a efectuat spectrofotometric, după Folin-Ciocâlteu, la
lungimea de undă de 765 nm, rezultatul fiind exprimat în acid galic (mg/g), iar totalul de
flavonoide – cu reagentul AlCl3, în rutozidă (mg/g) [3].
Rezultate. În urma studiului efectuat, cu un conținut mai mare de polifenoli s-au
evidențiat extractele etanolice 60% pentru specia G. verum (frunze – 22.53, părți aeriene
– 17.26, flori – 16.09) iar extractele etanolice ale speciei G. aparine se prezintă cu un
conținut mai scăzut de polifenoli(frunze – 8.79, părți aeriene – 5.72, flori – 4.97) mg GA/g.
Conținutul de flavonoide este mai mare în produsele vegetale ale speciei G. verum (flori –
11.6, părți aeriene – 11.2, frunze – 10.9), urmat de specia G. aparine (flori – 8.0, părți
aeriene – 5.40, frunze – 3.40) mg RU/g.
Concluzii. Studiul fitochimic comparativ al polifenolilor și flavonoidelor în organele
recoltate de la speciile G. verum si G. aparine diferă în dependență de produsul examinat
(frunze, flori, părți aeriene), totalul de polifenoli fiind mai înalt în frunzele de G. verum, iar
flavonoidele se prezintă cu un conținut mai mare în florile aceleiași specii.
Introduction. The genus Galium L., includes about 600 species found worldwide, of which
more than a third are found in Europe, and 20 species grow in the Republic of Moldova.
Species of the genus Galium have been known as a natural source of active compounds:
polyphenols, flavonoids, iridoids, saponins, tannins, carotenoids, volatile oils [1]. Galium
verum has been used as a sedative, diuretic and choleretic, as well as to treat gout, epilepsy
and spasms; Galium aparine is used to reduce infection and inflammation, in the treatment
of wounds, burns and skin diseases [2].
Aim of the study. Comparative phytochemical study of polyphenols and flavonoids from
aerial parts of G. verum and G. aparine species, collected in the wild flora of the Republic
of Moldova.
Material and methods. The extracts of G. verum and G. aparine (leaves, flowers, aerial parts)
were obtained by cold maceration (4oC)for 7 days in a 1:10 ratio, using 60% ethyl alcohol as
anextractant.The total polyphenol contentwasdetermined spectrophotometrically byFolinCiocalteu at a wavelength of 765 nm,the result being expressed in gallic acid (mg/g) and total
flavonoids – with the reagent AlCl3,in rutozide (mg/g)[3].
Results. According to the study, the ethanolic extracts of G. verum species (leaves – 22.53,
aerial parts – 17.26, flowers – 16.09) showed higher polyphenol content and the ethanolic
extracts of G. aparine species showed lower polyphenol content(leaves – 8.79, aerial parts
– 5.72, flowers – 4.97) mg GA/g. The flavonoid content is higher in plant products of G.
verum species (flowers – 11.6, aerial parts – 11.2, leaves – 10.9), followed by G. aparine
species (flowers – 8.0, aerial parts – 5.40, leaves – 3.40) mg RU/g.
Conclusions. The comparative phytochemical study of polyphenols and flavonoids in the
harvested organs of G. verum and G. aparine species varies depending on the investigated
product (leaves, flowers, aerial parts), with total polyphenols prevail in the leaves of G.
verum, and flavonoids – in the flowers of the same species.