Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Brasicaceele – surse de fibre alimentare în regimul alimentar și aplicația terapeutică

Show simple item record

dc.contributor.author Ciurea, Laura
dc.contributor.author Calalb, Tatiana
dc.contributor.author Spînu, Simona
dc.contributor.author Bădulescu, Liliana
dc.contributor.author Orțan, Alina
dc.date.accessioned 2025-03-31T09:46:15Z
dc.date.available 2025-03-31T09:46:15Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation CIUREA, Laura; CALALB, Tatiana; SPÎNU, Simona; BĂDULESCU, Liliana; ORȚAN, Alina. Brasicaceele – surse de fibre alimentare în regimul alimentar și aplicația terapeutică = Brassicaceae – dietary fiber sources in alimentation and therapeutic application. In: "Facultatea de Farmacie – şase decenii de inovaţie şi progres", congresul farmaciştilor cu participare internaţională (10; 2024; Chişinău): mater. congr. al X-lea al farmaciştilor din Rep. Moldova cu particip. internaţ. dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF "Nicolae Testemițanu", Chişinău, 22-23 noiembrie 2024. Chişinău: Imprint Star, 2024, pp. 362-364. ISBN 978-9975-3619-8-9. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3619-8-9
dc.identifier.uri https://farmaciesociala.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Materialele%20congresului%20al%2010-lea_AFRM_22-23.11.2024.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30212
dc.description Confirmare: Studiul face parte din Proiectul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării, CNCS - UEFISCDI, numărul PN-IV-P8-8.3-ROMD-2023-0307, din cadrul PNCDI IV en_US
dc.description.abstract Introducere. Speciile familiei Brassicaceae sunt cunoscute ca sursă importantă de produse cu valoare medicinală și alimentară. Rolul terapeutic și alimentar este apreciat prin conținutul de vitamie (A, B1,2,3,5,6,9, E, C, K), derivați ai glucozinolaților, aminoacizi și proteine, minerale și fibre alimentare [1]. În ultimile decenii, fibrele alimentare reprezintă ținta științifică de cercetare în scopul detoxificării organismului, profilaxiei, prevenției și tratamentului maladiilor. Scopul lucrării. Evaluarea studiilor științifice recente și evidențierea speciilor (varietăților) de brasicacee ca sursă de fibre alimentare cu aplicare în domeniul terapeutic și alimentar. Material și metode. Studiul a fost efectuat în baza lucrărilor științifice, editate în ultimii 20 ani, de pe platformele informaționale de date (GoogleScholar,Science Direct, PubMed). Evaluarea și analiza studiilor (cca 60) a fost efectuată prin cuvintele-cheie: Brassicaceae, fibre alimentare solubile și insolubile, pectine, celuloze, mucilagii, beneficii și riscuri. Rezultate. Fibrele alimentare, atât cele solubile, cât și insolubile, joacă un rol important în menținerea sănătății tractului digestiv și cu impact benefic asupra sănătății corpului uman, în general, deoarece fibrele solubile contribuie la reglarea nivelului de glucoză și colesterol din sânge, în timp ce fibrele insolubile favorizează motilitatea intestinală și prevenirea constipației [2, 3]. La analiza lucrărilor științifice stabilim că, în speciile și varietățile genului Brassica sunt, atât fibre insolubile (celuloză în var. italica, capitat cu forma alba și rubra; hemiceluloză în varietățile de gongylodes și kale), cât și solubile (mucilagii în muștar alb și negru; pectine în varietăți de varză (gongylodes, gemmifera și botrytis). Din articolele științifice analizate constatăm că, speciile și varietățile din genul Brassica și Raphanus sunt cele mai bogate, atât în fibre alimentare, cât și în alți biocompuși valoroși [2]. Conținutul (g/100 g) de fibre alimentare în varietățile sp. B. oleracea variază de la 1.6 până la 4.0, cele mai mari valori fiind în var. viridis (4.0) și în descreștere: var. gemmifera (3.8), var. acephala (3.6), var. italica (2.6), var. capitata (2.5) și var. botrytis (2.0). În sp. Sinapis alba și S. nigra câte 2.5 iar în sp. Raphanus sativus – 1.6. Speciile de muștar, datorită conținutului sporit de mucilagii (cca 7% în semințe), demonstrează efecte benefice în reglarea transitului intestinal și detoxifierea organismului uman. Specia R.sativus este, la fel, cu valoare terapeutică și alimentară prin conținutul(g/100g) de fibre, care variază între 1.6 și 2.5, iar cea mai mare valoare se atestă în var. niger [1, 2, 3]. Concluzie. Prin studii științifice s-a stabilit că tipul, conținutul, rolul și mecanismul de acțiune a fibrelor alimentare variază în funcție de specia și varietatea de brasicacee. Fibrele alimentare din speciile și varietățile de brasicacee sunt binevenite și accesibile, dar utilizarea lor necesită informare și aplicare diferențiată pentru un efect benefic. en_US
dc.description.abstract Introduction. Brassicaceae family species are known as an important source of products with medicinal and alimentary value. Their therapeutic and nutritional role is appreciated for their content of vitamins (A, B1,2,3,5,6,9, E, C, K), glucosinolate derivatives, amino acids and proteins, minerals and dietary fiber [1]. In recent decades dietary fiber has been the scientific target of research for detoxification of the human body, prophylaxis, prevention and treatment of diseases. Aim of study: Evaluation of recent scientific studies and identification of cruciferous species (varieties) as a source of dietary fiber with therapeutic and alimentary applications. Material and methods. In order to fulfill the Aim of the study the scientific articles (about 60), published in the last 20 years, on scientific platforms as Google Scholar, Science Direct, and PubMed. The evaluation and analysis of the studies was done by Key words: Brassicaceae, dietary fiber, soluble and insoluble, pectin, cellulose, mucilage, benefits and risks. Results. Dietary fibers, both soluble and insoluble, play an important role in maintaining a healthy digestive tract and having a beneficial impact on the overall health of the human body, as soluble fibers help regulate blood glucose and cholesterol levels, while insoluble fibers help intestinal motility and prevent constipation [2, 3]. Analyzing of the scientific works we establish that in the species and varieties of the genus Brassica there are both insoluble fibers (cellulose in var. italica, capitata with forma alba and rubra; hemicellulose in gongylodes and kale varieties) and soluble (mucilage in white and black mustard; pectins in cabbage varieties (gongylodes, gemmifera and botrytis). From the scientific articles reviewed we find that the species and their varieties of the genera Brassica and Raphanus are the richest, both in dietary fiber and in other valuable bio compounds [2]. The content (g/100 g) of dietary fiber in B. oleracea species range from 1.6 to 4.0, the highest values being in var. viridis (4.0) and decreasing: var. gemmifera (3.8), var. acephala (3.6), var. italica (2.6), var. capitata (2.5) and var. botrytis (2.0). In the Sinapis alba and S. nigra species, each by 2.5, but in Raphanus sativus species – 1.6. Mustard species, due to their high mucilage content (about 7% in the seeds), demonstrate beneficial effects in regulating intestinal transit and detoxifying the human body. The R. sativus species have also a high therapeutic and dietary value due to its fiber content (g/100g), which varies between 1.6 and 2.5, with the highest value in var. niger [1, 2, 3]. Conclusion. Through scientific studies it has been established that the type, content, role and mechanism of action of dietary fibers vary according to the species and variety of Brassicaceae family. Dietary fibers from species and varieties of fam. Brassicaceae are well suited and affordable, but their use requires information and differentiated application for a beneficial effect. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Congresul al X-lea al farmaciștilor din Republica Moldova cu participare internațională “Facultatea de Farmacie – Șase decenii de inovație și progres” dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și 90 de ani de la nașterea profesorului universitar, dr. hab. șt. farm., m.c. al AȘM Vasile Procopișin Chișinău, Complexul Sociocultural USMF „Nicolae Testemițanu”, Chişinău, 22-23 noiembrie 2024 en_US
dc.subject dietary fiber en_US
dc.subject soluble en_US
dc.subject insoluble en_US
dc.subject Brassicaceae en_US
dc.subject species en_US
dc.subject varieties en_US
dc.subject.ddc CZU: 582.683.2+613.26 en_US
dc.title Brasicaceele – surse de fibre alimentare în regimul alimentar și aplicația terapeutică en_US
dc.title.alternative Brassicaceae – dietary fiber sources in alimentation and therapeutic application en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics