Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Determinarea cantitativă a benzoatului de sodiu utilizat în calitate de conservant în unele produse alimentare

Show simple item record

dc.contributor.author Donici, Elena
dc.contributor.author Ciobanu, Daniela
dc.contributor.author Calalb, Tatiana
dc.contributor.author Bujor, Oana-Crina
dc.contributor.author Bădulescu, Liliana
dc.contributor.author Uncu, Livia
dc.date.accessioned 2025-04-02T10:08:48Z
dc.date.available 2025-04-02T10:08:48Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation DONICI, Elena; CIOBANU, Daniela; CALALB, Tatiana; BUJOR, Oana-Crina; BĂDULESCU, Liliana; UNCU, Livia. Determinarea cantitativă a benzoatului de sodiu utilizat în calitate de conservant în unele produse alimentare = Quantitative determination of sodium benzoate used as a preservative in some food products. In: "Facultatea de Farmacie – şase decenii de inovaţie şi progres", congresul farmaciştilor cu participare internaţională (10; 2024; Chişinău): mater. congr. al X-lea al farmaciştilor din Rep. Moldova cu particip. internaţ. dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF "Nicolae Testemițanu", Chişinău, 22-23 noiembrie 2024. Chişinău: Imprint Star, 2024, pp. 249-251. ISBN 978-9975-3619-8-9. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3619-8-9
dc.identifier.uri https://farmaciesociala.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Materialele%20congresului%20al%2010-lea_AFRM_22-23.11.2024.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30242
dc.description.abstract Introducere. Benzoatul de sodiu, ca agent conservant, acționează prin inhibarea creșterii microorganismelor, fiind mai eficient în mediile acide și este folosit pe scară largă în diverse produse [1]. Producția globală de acid benzoic este semnificativă, ajungând la 638000 t anual [2]. Dintre acestea, cca 70% sunt utilizate în calitate de conservant alimentar. Cantitatea benzoatului de sodiu în calitate de conservant este strict reglementată pentru a preveni abuzul, care ar putea avea efecte adverse [1]. Concentrația maximă de benzoat de sodiu folosit în produsele farmaceutice și cosmetice este de 5% și în produsele alimentare - 1% [3]. Scopul lucrării. Determinarea conținutului de benzoat de sodiu în calitate de conservant în unele produse alimentare. Material și metode. În calitate de obiect de studiu au servit 5 băuturile răcoritoare, achiziționate din comerț. Conținutul benzoatului de sodiu a fost determinat prin metoda spectrofotometrică UV-Vis (aparatul: Shimadzu UV-1800). Toate probele s-au analizat prin diluția de 1:25 cu apă purificată, în cuve de 1cm, la lungimea de undă maximă 225±1 nm. Rezultate. Pentru determinarea cantitativă a benzoatului de sodiu în mostrele selectate, preventiv a fost obținută curba de calibrare: y=0,07785x+0,00321. Cantitatea benzoatului de sodiu a fost în limitele admisibile (până la 1%) în toate cele 5 băuturi răcoritoare: 0,02097%±0,00121; 0,02533%±0,00147; 0,02763%±0,00123; 0,02863%±0,00111 și 0,04853%±0,00108. O cantitate mai mare de benzoat de sodiu a fost găsită într-o probă produsă în Republica Moldova comparativ cu cele din import. Determinările au fost repetate de câte 3 ori și rezultatele obținute au fost evaluate statistic cu ajutorul OriginLab. Metoda spectrofotometrică UV-Vis utilizată a fost exactă și precisă pentru determinarea concentrației benzoatului de sodiu din probele de băuturi răcoritoare. Concluzii. Conținutul de benzoat de sodiu în toate probele analizate în acest studiu sunt sub limitele admisibile conform standardelor și specificațiilor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății (până la 1%). Cuvinte cheie. Benzoat de sodiu, conservant, metoda spectrofotometrică UV-Vis. en_US
dc.description.abstract Introduction. Sodium benzoate, as a preservative, acts by inhibition of the growth of microorganisms, being more effective in acidic environments and it is widely used in various products [1]. The global production of benzoic acid is significant, reaching 638000 t annually and about 70% of these are used as a food preservative [2]. The amount of sodium benzoate as a preservative is strictly regulated to prevent abuse, which could have adverse effects [1]. The maximum concentration of sodium benzoate used in the pharmaceutical and cosmetic industry is 5%, in food products - 1% [3]. Aim of the study. Determination of content of sodium benzoate as a preservative in some food products. Material and methods. 5 soft drinks, purchased from commercial sources, served as the object of study. The sodium benzoate content was determined by UV-Vis spectrophotometric method (apparatus: Shimadzu UV-1800). All samples were analyzed by dilution of 1:25 with purified water, in 1cm cuvettes, at the maximum wavelength of 225±1 nm. Results. For the quantitative determination of sodium benzoate in the selected samples, the calibration curve was preventively obtained: y=0.07785x+0.00321. The amount of sodium benzoate was within the permissible limits (up to 1%) in all 5 soft drinks: 0.02097%±0.00121; 0.02533%±0.00147; 0.02763%±0.00123; 0.02863%±0.00111 and 0.04853%±0.00108. A higher amount of sodium benzoate was found in a sample produced in the Republic of Moldova compared to those from import. The determinations were repeated 3 times and the obtained results were statistically evaluated using OriginLab. The UV-Vis spectrophotometric method is accurate and precise for the determination of sodium benzoate concentration in the soft drink samples. Conclusions. The content of sodium benzoate in all 5 samples which were analyzed in this study are below the permissible limits according to the international standards and specifications of the World Health Organization (up to 1%). en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Congresul al X-lea al farmaciștilor din Republica Moldova cu participare internațională “Facultatea de Farmacie – Șase decenii de inovație și progres” dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și 90 de ani de la nașterea profesorului universitar, dr. hab. șt. farm., m.c. al AȘM Vasile Procopișin Chișinău, Complexul Sociocultural USMF „Nicolae Testemițanu”, Chişinău, 22-23 noiembrie 2024 en_US
dc.subject sodium benzoate en_US
dc.subject preservative en_US
dc.subject UV-Vis spectrophotometric method en_US
dc.subject.ddc CZU: 547.581.2:543.422.3-76:663.86.05 en_US
dc.title Determinarea cantitativă a benzoatului de sodiu utilizat în calitate de conservant în unele produse alimentare en_US
dc.title.alternative Quantitative determination of sodium benzoate used as a preservative in some food products en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics