dc.identifier.citation |
CHIRLICI, Alexei, VOICA, Irina et al. Aspecte clinico-evolutive ale infecției enterovirale. In: Anale Științifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 13-a. Chișinău: CEP Medicina, 2012, vol. 2: Probleme actuale de sănătate publică şi management, pp. 129-134. |
en_US |
dc.description.abstract |
There were evaluated the results of laboratory analyzes of agricultural food – stuffs’
samples made in the Center of Public Health of Chisinau - city over the last 7 years (2005 -
2011). Increased quantities of nitrates were found in samples of radishes, squash, melon,
beetroot, potatoes, black radish, cabbage, watermelon, eggplant, herbs, sweet peppers,
cucumbers, carrots, green and dried onions. In the samples of grapes, fruits, mushrooms, canned
vegetables for children amounts of nitrates over limits have not been established. It was proposed
the modification of food sampling’s scheme.
Au fost evaluate rezultatele analizelor de laborator ale probelor de alimente efectuate în
Centrul de Sănătate Publică al municipiului Chişinău pe parcursul ultimilor 7 ani (2005 -2011).
Cantităţi sporite de nitraţi au fost depistate în probele de ridiche de lună, dovlecei, pepene
galben, sfeclă roşie, cartofi, ridiche neagră, varză, pepene verde, vinete, verdeaţă, ardei graşi,
castraveţi, morcovi, ceapă verde şi uscată. În probele de struguri, fructe, ciuperci, conserve din
legume pentru copii n-au fost stabilite cantităţi supra limită de nitraţi. A fost propusă modificarea
schemei de prelevare a probelor de alimente. |
en_US |