Medicina Stomatologică: Recent submissions

  • Vlas, Vasile (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. Datorită particularităţilor anatomo-morfologice limfonodulii se necrotizează mai lent, ce v-a influenţa neapărat asupra timpului de spitalizare a bolnavului. Sarcina medicului este de a alege metoda cea mai ...
  • Hîţu, D. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. Pe parcursul anului 2008 traumatismul maxilo-facial a ocupat locul doi după procesele inflamatorii. Fracturile complexului maxilo-zigomatico-orbital sunt cauzate de accidentul rutier. Traumatismul asociat al ...
  • Munteanu, Ion; Pancenco, Anatolie (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. Terapia tisulară prin grefa nervului cadaveric conservat a devenit o metodă recunoscută. Experienţa de mai mult de 25 de ani a demonstrat că efectul terapiei aplicate depinde de tratamentul anterior administrat ...
  • Cibotari, Veceslav; Hîţu, Dumitru; Vlas, Vasile; Bicer, Constantin; Streliţova, Tatiana (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Summary. The frequency of dento-parodontal trauma lately is becoming a growing social problem. Traumatic dento-parodontal lesions represents about 3,34% from total traumatic injuries of the face region. Dento-parodontal ...
  • Шинкаренко, М.В.; Шинкаренко, В.Н. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. În lucrarea sînt prezentate date despre eficacitatea folosirii pastei de dinţi "Lesnoi Balsam" în tratamentul complex al parodontitei acute şi în caz de acutizare a parodontitei cronice. Au fost examinaţi 32 ...
  • Шинкаренко, М.В.; Шинкаренко, В.Н. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. În lucrare sînt prezentate date despre eficacitatea sucului de Kalanchoe în tratamentul complex al parodontitei acute şi în caz de acutizare parodontitei cronice. Au fost examinaţi 17 pacienţi în vîrstă 30—55 ...
  • Постолаки, Александр (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. În baza analizei datelor bibliografice despre dezvoltarea proteticei dentare în aspect istoric, care cuprinde perioada primei mii de ani înaintea e. n, cănd civilizaţia etruscă a atins în dezvoltare apogelul ...
  • Pancenco, Anatolie; Gobjila, Valeriu; Iaroţchii, Dumitru (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. Pe parcursul istoric a 65 ani de la fondare, serviciul stomatologic ca parte componentă a serviciilor medicale integral acordate de către instituţiile de stat, s-a afirmat ca un element autonom, avînd ca obiectiv ...
  • Pancenco, Anatolie; Munteanu, Ion; Prodan, Viorica; Prodan, Viorel; Gobjila, Liliana; Gobjila, Valeriu (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. În condiţiile unei evaluări semnificative a tehnologiilor moderne de profilaxie şi tratament, în cadrul instituţiilor stomatologice cu diferite forme de proprietate, dotarea acestora cu materiale de obturaţie, ...
  • Tuciac, Carolina; Baban, Lilia (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2010)
    Rezumat. CT CB este o nouă metodă imagistică de performanţă înaltă pe larg folosită în stomatologie care permite un diagnostic precoce şi complet al diferitor maladii oromaxilofaciale. Principiul de lucru a tomografului ...
  • Gnatiuc, P. Ia.; Gnatiuc, E. V.; Năstase, C. I. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat În dependenţă de gradul de efecţiune sunt cunoscute 5 nivele de fluoroză. Una dintre ele este că dinţii din arcada inferioară sunt mai rar afectaţi de procesul eroziv şi distructiv al fluorozei.
  • Calmaţui, Valeriu (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Preparatul „Levobior“ cu acţiune antimicrobiană, citoprotectorie şi imunomodulatorie poate fi recomandat în tratamentul complex al formelor de periodontită apicală cronică şi cronică în stare de exacerbare.
  • Calin, Olga; Ichim, Seghei; Musteaţă, Arcadie (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Sistemul Universal ORMOCER - Admira a fost aplicat la 3874 de dinţi: carie dentară 3583 şi distrofii dentare 291 de dinţi.
  • Burlacu, Valeriu; Cartaleanu, Angela; Ursu, Elvira; Eni, Ana; Cuşnir, Anatol; Ojovan, Ala; Zagnat, Vasile; Curteanu, Luiza; Grosu, Elena (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat BioR‑terapia realizată la 153 pacienţi cu gingivită (110) şi parodontită (43) a manifestat efecte imunomodulante şi de regenerare locale şi generale.
  • Ichim, Lucian; Ghiorghe, Angela; Nunchievici, Iulia; Lăcătuşu, Ştefan (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Teoria infecţiei focale a fost o sursă de frustrare şi inspiraţie de‑a lungul timpului, atât în practica dentară cat şi în cercetare. Infecţia focală a fost implicată în diseminarea patogenilor în întreg organismul. ...
  • Pancenco, Anatolie (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat: În lucrare se descrie unele rezultate a studiului ce ţine de structura adresabilităţii pacienţilor ce au solicitat unităţile medicale stomatologice private. Scopul cercetării efectuate este de a elucida unele ...
  • Ojovan, Ala (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat: O condiţie a reuşitei actului medical în stomatologie, protecţiei personalului medical şi a pacienţilor reprezintă menţinerea impecabilă a suprafeţelor de lucru. Acest subiect se actualizează accentuat datorită ...
  • Munteanu, Ion (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    ezumat Şaizeci şi şapte persoane cu diverse forme de cardiopatii ce foloseau per‑ manent sau periodic anticoagulante au suportat 67 intervenţii stomatologi‑ ce, 8 din ele fiind urmate de complicaţii. În concluzie, ...
  • Gnatiuc, P. Ia.; Gnatiuc, E. V.; Năstase, C. I. (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat Este stabilit faptul că concentraţia de fluor în diferite organe ale organismului uman nu este aceeaşi la fel se menţionează diferenţa sa şi la nivelul diferite straturi de smalţ deoarece în perioada de erupere, ...
  • Nicolau, Gheorghe; Barbuţ, Mihail; Bodrug, Valentina; Marina, Iurie; Guţuţui, Daniel; Enache, Mihai (Asociaţia Stomatologilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, 2008)
    Rezumat În stomatologia practică se întrebuinţează materiale pentru regenerarea tisulară ghidată în componenţa cărora intră, colagen, hidroxiapatită, tri‑ calciu fosfat ş.a. În 18 cazuri de implantare dentară am utilizat ...

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account