Summary. Rubus fructicosus L. (blackberry) is a shrub species valued for its fruit, which
is rich in vitamins and minerals. This research was conducted at the Scientific-Practical
Center in the Field of Medicinal Plants,„Nicolae Testemițanu”State University of Medicine
and Pharmacy, focusing on the blackberry fruits of the Arapaho, Thornfree, and Triple
Crown varieties. Quantitative and qualitative analyses were performed on several groups
of bioactive substances in Rubi fructicosi fructus, specifically the total tannins,
polyphenols, and anthocyanins at different ripening stages, to determine the dependence
of their content on the physiological maturity phase. Results showed that immature fruits
have high concentrations of tannins and phenolic compounds, which decrease as the fruit
ripens, while the level of anthocyanins increases significantly at full maturity. The study
indicates that immature fruits are ideal for tannin and polyphenol extraction, while fully
ripe fruits are recommended for direct consumption due to their optimal levels of
anthocyanins with antioxidant properties.
Rezumat. Rubus fructicosus L. (murul), este o specie arbustivă apreciată pentru fructele
sale bogate în vitamine și minerale. Cercetarea a fost realizată în cadrul Centrului
Științifico-Practic în domeniul Cultivării Plantelor Medicinale a USMF „Nicolae
Testemițanu”, având drept obiect de studiu fructele de mur de soiurile Arapaho,
Thornfree și Triple Crown. Au fost analizate cantitativ și calitativ câteva grupe de
substanțe biologice active în Rubi fructicosi fructus, și anume totalul de taninuri, polifenoli
și antociani în diferite perioade de coacere, astfel stabilind dependența conținutului lor
de faza fiziologică de maturare. Rezultatele au arătat că fructele imature au concentrații
ridicate de tanine și compuși fenolici, care scad pe măsură ce fructul se coace, în timp ce
nivelul antocianilor crește semnificativ la maturitatea completă.Studiul denotă că fructele
imature sunt ideale pentru extragerea taninelor și a polifenolilor, iar fructele coapte sunt
recomandate pentru consumul direct, datorită nivelului optim de antociani cu proprietăți
antioxidante.