Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Compoziția fitochimică a fructelor de mur – Rubi fruticosi fructus în diferite faze fiziologice de maturizare

Show simple item record

dc.contributor.author Pompuș, Irina
dc.date.accessioned 2025-03-24T10:59:42Z
dc.date.available 2025-03-24T10:59:42Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation POMPUȘ, Irina. Compoziția fitochimică a fructelor de mur – Rubi fruticosi fructus în diferite faze fiziologice de maturizare = Phytochemical composition of blackberry fruits – Rubi fruticosi fructus in different physiological phases of ripening. In: "Facultatea de Farmacie – şase decenii de inovaţie şi progres", congresul farmaciştilor cu participare internaţională (10; 2024; Chişinău): mater. congr. al X-lea al farmaciştilor din Rep. Moldova cu particip. internaţ. dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF "Nicolae Testemițanu", Chişinău, 22-23 noiembrie 2024. Chişinău: Imprint Star, 2024, pp. 283-288. ISBN 978-9975-3619-8-9. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-3619-8-9
dc.identifier.uri https://farmaciesociala.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Materialele%20congresului%20al%2010-lea_AFRM_22-23.11.2024.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30157
dc.description Acest studiu a fost susținut de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” prin Proiectul: Dezvoltarea de noi produse farmaceutice din materie primă locală (Nr. 080301)
dc.description.abstract Summary. Rubus fructicosus L. (blackberry) is a shrub species valued for its fruit, which is rich in vitamins and minerals. This research was conducted at the Scientific-Practical Center in the Field of Medicinal Plants,„Nicolae Testemițanu”State University of Medicine and Pharmacy, focusing on the blackberry fruits of the Arapaho, Thornfree, and Triple Crown varieties. Quantitative and qualitative analyses were performed on several groups of bioactive substances in Rubi fructicosi fructus, specifically the total tannins, polyphenols, and anthocyanins at different ripening stages, to determine the dependence of their content on the physiological maturity phase. Results showed that immature fruits have high concentrations of tannins and phenolic compounds, which decrease as the fruit ripens, while the level of anthocyanins increases significantly at full maturity. The study indicates that immature fruits are ideal for tannin and polyphenol extraction, while fully ripe fruits are recommended for direct consumption due to their optimal levels of anthocyanins with antioxidant properties. en_US
dc.description.abstract Rezumat. Rubus fructicosus L. (murul), este o specie arbustivă apreciată pentru fructele sale bogate în vitamine și minerale. Cercetarea a fost realizată în cadrul Centrului Științifico-Practic în domeniul Cultivării Plantelor Medicinale a USMF „Nicolae Testemițanu”, având drept obiect de studiu fructele de mur de soiurile Arapaho, Thornfree și Triple Crown. Au fost analizate cantitativ și calitativ câteva grupe de substanțe biologice active în Rubi fructicosi fructus, și anume totalul de taninuri, polifenoli și antociani în diferite perioade de coacere, astfel stabilind dependența conținutului lor de faza fiziologică de maturare. Rezultatele au arătat că fructele imature au concentrații ridicate de tanine și compuși fenolici, care scad pe măsură ce fructul se coace, în timp ce nivelul antocianilor crește semnificativ la maturitatea completă.Studiul denotă că fructele imature sunt ideale pentru extragerea taninelor și a polifenolilor, iar fructele coapte sunt recomandate pentru consumul direct, datorită nivelului optim de antociani cu proprietăți antioxidante. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Congresul al X-lea al farmaciștilor din Republica Moldova cu participare internațională “Facultatea de Farmacie – Șase decenii de inovație și progres” dedicat aniversării de 60 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și 90 de ani de la nașterea profesorului universitar, dr. hab. șt. farm., m.c. al AȘM Vasile Procopișin Chișinău, Complexul Sociocultural USMF „Nicolae Testemițanu”, Chişinău, 22-23 noiembrie 2024 en_US
dc.subject blackberry en_US
dc.subject variety en_US
dc.subject phenophases en_US
dc.subject chemical composition en_US
dc.subject.ddc CZU: 582.734.4:581.192 en_US
dc.title Compoziția fitochimică a fructelor de mur – Rubi fruticosi fructus în diferite faze fiziologice de maturizare en_US
dc.title.alternative Phytochemical composition of blackberry fruits – Rubi fruticosi fructus in different physiological phases of ripening en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics